Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Η Τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα

Η Τρόικα επιστρέφει αύριο στην Αθήνα

Λίγο πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ολοκληρώθηκε η ενδιάμεση συνέντευξη Τύπου του Eurogroup στις Βρυξέλλες αναφορικά με τους εθνικούς προϋπολογισμούς των επτά κρατών- μελών που βρίσκονται είτε στο προληπτικό, είτε στο διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί περισσότερος χρόνος σε αυτές τις χώρες και κυρίως σε Παρίσι και Ρώμη, για να εφαρμόσουν τα απαραίτητα μέτρα.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν, στην κοινή τους ανακοίνωση, ιδιαίτερα αυστηρή γλώσσα για τη Γαλλία, καλώντας τη να εφαρμόσει τα απαραίτητα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις για να ανακάμψει η οικονομία της, ενώ κάλεσαν την Ιταλία να συνεχίσει τις προσπάθειες εφαρμογής «αποτελεσματικών μέτρων».

Λίγο πριν επιστρέψουν στη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα», ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σκιαγράφησαν τις προθέσεις του Eurogroup και της Κομισιόν να εφαρμόσουν τις ευρωπαϊκές συμφωνίες χωρίς εξαιρέσεις.

«Είχαμε μια έντονη, αλλά ουσιώδη συζήτηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κάλεσε τις χώρες που δεν συμμορφώνονται με τους ευρωπαϊκούς κανόνες να αξιοποιήσουν αυτόν τον χρόνο που τους δίδεται, αναφερόμενος ουσιαστικά στη Γαλλία.

Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί υπογράμμισε πως «δεν μπορούμε να χάσουμε κι άλλο χρόνο. Η Επιτροπή θα επανεξετάσει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών (σ.σ. Γαλλίας, Ιταλίας, Βελγίου, Αυστρία, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) το Μάρτιο του 2015. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και άλλα μακροοικονομικά στοιχεία».

Η απόφαση της Επιτροπής θα ανακοινωθεί μετά και τη δημοσίευση των επόμενων οικονομικών προβλέψεων, που αναμένονται τον επόμενο Φεβρουάριο.

Παρόλο που οι προϋπολογισμοί της Ελλάδας και της Κύπρου δεν απασχόλησαν το Eurogroup, καθώς οι δύο αυτές χώρας βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής, οι υπουργοί Οικονομικών αναγνώρισαν τις προσπάθειες των χωρών και τη μεταρρυθμιστική τους πορεία και κάλεσαν την Ελλάδα και την Κύπρο να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους με αποφασιστικότητα.

Το ελληνικό «ζήτημα»

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες πως η Ελλάδα πιθανόν να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, πριν οι διεθνείς πιστωτές της απελευθερώσουν την τελευταία δόση του δανείου, αλλά θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να υπάρξει απόψε μια οριστική συμφωνία για την επέκταση τους προγράμματος για την Ελλάδα.

Κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

«Σήμερα θα ακούσουμε τους θεσμούς που απαρτίζουν την τρόικα, για να δούμε τι πιστεύουν, πόση πρόοδος έχει γίνει και ποιες περαιτέρω δεσμεύσεις έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και σε αυτή τη βάση θα αποφασίσουμε αν μπορούμε να ολοκληρώσουμε πριν τελειώσει η χρονιά ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. Παραμένει ακόμη ένα ανοιχτό θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να «κάνουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να καλύψουν όσο περισσότερη απόσταση μπορούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Πηγή: Protothema.gr

You may also like
Fitch για Τράπεζες: Πιθανή η διατήρηση εξάρτησης από τον ELA
«Αρμαγεδώνας» με 130.000 πλειστηριασμούς!
Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Έως 70% οι απώλειες στα εισοδήματα
«Αυτόματες» κατασχέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ετοιμάζει η ΑΑΔΕ