Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η ΝΔ ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Η ΝΔ ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Την άμεση σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων ζητούν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.

Με επιστολή τους γνωστοποιούν ότι επιθυμούν να λάβουν ουσιαστική ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Με αφορμή και την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, οι βουλευτές ζητούν πλήρη ενημέρωση για τα μείζονα ζητήματα εθνικής πολιτικής, με δεδομένο ότι υπάρχουν σε όλα τα κρίσιμα θέματα και μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής πολύ σημαντικές εξελίξεις, ενώ ταυτόχρονα  η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση έχει προφανείς σοβαρές συνέπειες για τη χώρα.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές της Νέα Δημοκρατίας – μέλη της Επιτροπής τονίζουν την πλήρη έλλειψη ενημέρωσης από την Κυβέρνηση για τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία ουσιαστική αναφορά από τον πρωθυπουργό κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, ενώ και οι αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ήταν γενικόλογες και αόριστες.

Υπογραμμίζεται πως επί σχεδόν δέκα μήνες δεν έχει γίνει από την Κυβέρνηση οιαδήποτε ενημέρωση της Επιτροπής, παρά τις σημαντικές εξελίξεις και τα σχετικά αιτήματα της Αντιπολίτευσης.

Οι βουλευτές αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Έχει σωρευθεί κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής: 

Προς  τον  Πρόεδρο,  Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
κ. Κωνσταντίνο  Δουζίνα

ΘΕΜΑ: Αίτημα άμεσης  σύγκλησης  της  Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε,
Κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης ο  Πρωθυπουργός αφιέρωσε στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας δύο μόνο παραγράφους. Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών, και πάλι κατά την διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων, αρκέστηκε σε μια περιγραφική, γενικόλογη και αόριστη ομιλία η οποία δεν συνιστά ουσιαστική ενημέρωση της Εθνικής Αντιπροσωπείας  και δι’ αυτής του ελληνικού λαού για τα ζωτικά θέματα εθνικής προτεραιότητας που απασχολούν τη χώρα.
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και στις σχέσεις με την Τουρκία, η πορεία των διαπραγματεύσεων για την ονομασία της ΠΓΔΜ, η κατάσταση έντονης ρευστότητας στην Τουρκία, η παρατεταμένη εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου  βρίσκονται σε ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο ώστε τίποτα να μπορεί να δικαιολογήσει την έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης της Εθνικής Αντιπροσωπείας από την Κυβέρνηση.
Σε όλα τα προαναφερόμενα θέματα υψίστης εθνικής προτεραιότητας  έχουν προστεθεί με δραματική ένταση οι κατακλυσμικές εξελίξεις στο προσφυγικό/μεταναστευτικό. Οι ασάφειες και οι γκρίζες ζώνες  της πρόσφατης συμφωνίας των Βρυξελλών για το θέμα αυτό, ευλόγως προκαλούν μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία καθώς, πέρα όλων των άλλων, αφορούν στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, με τις Βαλκανικές χώρες και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.
Έχει σωρευθεί λοιπόν μια κρίσιμη μάζα πολύ σοβαρών ζητημάτων Εξωτερικής Πολιτικής  για τα οποία πρέπει να υπάρξει από την Κυβέρνηση επίσημη, ουσιαστική και σφαιρική ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων και  των πολιτικών δυνάμεων της  χώρας όπως απαιτείται από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.
Ζητάμε συνεπώς, την άμεση σύγκληση της   Δ.Ε. Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερωθεί από τον κ. Υπουργό των Εξωτερικών.

Με εκτίμηση

Κουμουτσάκος Σπυρίδωνος Γεώργιος
Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
Βούλτεψη Ιωάννη Σοφία
Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων – Άδωνις
Καραγκούνης Ανδρέα Κωνσταντίνος
Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης
Μπακογιάννη Κωνσταντίνου Θεοδώρα (Ντόρα)
Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
Πλακιωτάκης Ιωσήφ Ιωάννης
Τασούλας Αναστασίου Κωνσταντίνος
Τσιάρας Αλεξάνδρου Κωνσταντίνος

 

You may also like
Handelsblatt: Ο πάλαι ποτέ επαναστάτης Αλέξης Τσίπρας υλοποιεί ό,τι του πουν οι δανειστές!
Πέθανε ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Τάκης Βουδούρης
Στο πειθαρχικό ΟΝΝΕΔίτης που χαρακτήρισε «πιθήκους» τους Σκοπιανούς
Βαρουφάκης: Παραμύθι ότι η Ελλάδα έχει σωθεί-Πάει από το κακό στο χειρότερο!