Home > ΑΠΟΨΗ > Η γριά μας η σοσιαλίστρια

Η γριά μας η σοσιαλίστρια

Του Δημήτρη Τσαρδάκη 

Τις προάλλες ο δημοσιογράφος πήγε σε ένα μικρό χωριό σε ένα ελληνικό νησί και έψαχνε να βρει άνθρωπο να ρωτήσει για την καλή τους την υγεία. Όμως στο χωριό εκείνη την ώρα δεν υπήρχε ψυχή.  Κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος βλέπει μία γριά να κουβαλάει δύο σακούλες με ντομάτες. Την πλησιάζει ευγενικά και την ρωτάει: Πόσοι κάτοικοι είστε εδώ γιαγιά; Η γιαγιά του απαντάει: καμιά τριανταριά ηλικιωμένοι, παιδί μου. Και ο δημοσιογράφος την ξαναρωτάει: Πώς περνάτε εδώ στο χωριό γιαγιά, δεν σας λείπει τίποτε; Και η γριά απαντάει στον δημοσιογράφο: ΄Οχι παιδί μου, όλοι έχουμε τα ίδια και γι΄ αυτό δεν μας λείπει τίποτε.

Πού ήταν τώρα, αυτό το περιστατικό το πήρε είδηση η Κουμουνδούρου και, αναποδογυρίζοντας την μαρξική φόρμουλα «από τον καθένα ανάλογα με τις ικανότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του», άρχισε να επεξεργάζεται την καινούργια σοσιαλιστική θεωρία της γριάς: «όλοι έχουμε τα ίδια και γι αυτό δεν μας λείπει τίποτε». Αμέσως, λοιπόν, η Κουμουνδούρου έδωσε εντολή στους υπουργούς της να πραγματώσουν την νέα σοσιαλιστική θεωρία της γριάς. Οι υπουργοί σήκωσαν τα μανίκια και άρχισαν να δουλεύουν και, συγχρόνως,  να μας δουλεύουν. Αφού μετά από επτά μήνες εναγώνιας κυοφορίας, μας έφεραν το 3ο πολυχρονεμένο μνημόνιο, το οποίο θα έσχιζαν την Κυριακή το βράδυ (και το οποίο, ειρήσθω εν παρόδω, το είδε ο συριζαίος εργατολόγος και τρόμαξε), τώρα μας λένε ότι ήταν αναγκαίο και θα μας το κάνουν μία ήπια εφαρμογή. Γι΄ αυτό και εναγωνίως ψάχνουν τα ισοδύναμα, πλην  όμως στον κάδο των αχρήστων.

Για καλό και για κακό απέσυραν και τα νταούλια της Τζουμαγιάς, που θα έπαιζαν πεντοζάλι για να χορεύουν οι Ευρωπαίοι. Πήραν πίσω και το Κούγκι του Ηγέτη της Δεξιάς πλατφόρμας, ελλείψει πυρομαχικών και, αντ΄αυτού,  θα φέρουν χριστουγεννιάτικα πυροτεχνήματα, για να φωτίσουν τον Αττικό ουρανό.   Ξαναέφεραν τον τρισκατάρατο ΕΝΦΙΑ, που θα τον καταργούσαν τη Δευτέρα το πρωί. Σχεδιάζουν τώρα να μας επιβάλλουν μία ντουζίνα νέους φόρους σε ό,τι κινείται ή μένει σταθερό, αδιάφορο. Ετοιμάζουν σχέδιο να φέρουν τις συντάξεις στα ίσια τους: Όλοι  του λοιπού θα παίρνουμε 360 Ευρώ το μήνα και βλέπουμε, για να έχουμε όλοι τα ίδια  και να μην μας λείπει τίποτε. Λένε, ακόμη,  πως θα μας αφήσουν τα Capital Controls για τα επόμενα δύο χρόνια, για να «ωριμάσουν» οι καταθέσεις μας.

Εν τω μεταξύ δύο υπουργοί της σοσιαλ-αριστερής κυβέρνησης, από την πολύ δουλειά και την πολύ σκουτούρα, ξέχασαν να δηλώσουν το ένα εκατομμυριάκι. Συμβαίνουν αυτά και είναι πολύ ανθρώπινα. Άλλωστε, κι εμείς μέρα με την ημέρα τους συνηθίζουμε. Όλα σ΄ αυτή τη ζωή είναι περαστικά και τα συνηθίζει κανείς, φτάνει να είναι σοσιαλιστικά, να έχουν δηλαδή ήπια εφαρμογή και να συνοδεύονται από ισοδύναμα μέτρα, όπως είναι τα τσιγάρα, τα ποτά, ο καφές και τα ξενύχτια. Άλλωστε, το μόνο σίγουρο σ΄ αυτή  εδώ τη ζωή είναι ότι, ό,τι ψηφίζει κανείς την Κυριακή, το εισπράττει  πολλαπλασίως τη Δευτέρα. Περαστικά μας!

* Ο κ.   Δημήτρης Τσαρδάκης είναι Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών 

You may also like
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Η μούντζα… τους μάρανε
Γιατί η ΝΔ δεν ξεσηκώνει τον λαό