Home > ΑΠΟΨΗ > Η Ελλάδα παράπλευρο θύμα του μακελειού στο Παρίσι

Η Ελλάδα παράπλευρο θύμα του μακελειού στο Παρίσι

Του Γιώργου Λακόπουλου

Ο πρώτος κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το μακελειό στο Παρίσι, ήταν ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Αποδεικνύεται και ο πρώτος που έπιασε τον κίνδυνο πίσω από τον κίνδυνο. Ο φόβος να ακυρωθούν τα σχέδια που εκπόνησε μετά βίας η Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατανομή ενός μέρους του προσφυγικού ρεύματος από τη Συρία στο έδαφος της, είναι εδώ. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε καθαρά ότι οι δράστες είναι εγκληματίες και όχι πρόσφυγες. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει αυτό το πλάνο. Παλιός πιλότος στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, βλέπει τα σύννεφα που πυκνώνουν: στην Πολωνία με τη νέα υπερσυντηρητική κυβέρνηση, στη Γαλλία με τα ξενοφοβικά κηρύγματα της Λεπέν που αναζητούν καινούργια ακροατήρια και αλλού.

Σε εμφανή διαφοροποίηση από την –δικαιολογημένη ενδεχομένως– εν θερμώ αντίδραση του Ολάντ σε πνεύμα «οφθαλμόν αντί οφθαλμού», ο Γιούνκερ δεν ενδιαφέρεται να διαφυλάξει απλώς την απόφαση για τους 160.000 πρόσφυγες. Θέλει να προστατεύσει και την ουσία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν ενοχοποιεί συλλήβδην, αλλά εντοπίζει  και παραπέμπει πράξεις και δράστες στη Δικαιοσύνη. 

Δίπλα στον κίνδυνο να γίνουν οι μουσουλμανικοί πληθυσμοί αποσυνάγωγοι στην Ευρώπη υπάρχει και ο  κίνδυνος να αποκλειστούν οι πρόσφυγες από τις χώρες προορισμού τους, παρ’ ό,τι θα συνεχιστούν οι ροές τους. Ίσως και εντονότερα γιατί η ισλαμική τρομοκρατία προτού πλήξει την Ευρώπη πλήττει τους τοπικούς πληθυσμούς.

Σ’ αυτό το σημείο αναδεικνύεται μια ανατριχιαστική προοπτική για την Ελλάδα: οι πρόσφυγες θα συνεχίζουν να φτάνουν στο έδαφός της, αλλά κανείς στην Ευρώπη δεν θα τους ανοίγει τα σύνορα για να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. Θα παραμείνουν αναγκαστικά σε μια χώρα την οποία δεν έχουν επιλέξει, δεν ήταν ο προορισμός τους όταν ξεκίνησαν και δεν είναι ο χώρος στον όποιο μπορούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Η εσπευσμένη επισήμανση του Γιούνκερ για κανονική υλοποίηση όσων αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του προσφυγικού και κυρίως για την ανεμπόδιστη υλοποίηση της κατανομής που έγινε, είναι η σανίδα σωτηρίας που πρέπει να αρπάξει η ελληνική κυβέρνηση. Να κινηθεί ταχύτατα για να καλύψει τις προϋποθέσεις που αφορούν την Ελλάδα και ταυτόχρονα να παρέμβει στο κοινοτικό κέντρο με κάθε μέσο ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα όπως έχουν σχεδιαστεί.  Αυτό είναι υπόθεση των κυβερνήσεων.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μίλησε πριν από τον πρόεδρο της Κομισιόν, αλλά δεν ανέδειξε πλήρως αυτή την πλευρά του προβλήματος. Προτίμησε να μιλήσει γενικά, με ουμανιστική διάθεση, χωρίς να προτάξει τις συνέπειες που μπορεί να έχει η Ελλάδα. Το θέμα για τη χώρα είναι συγκεκριμένο: να μη γίνει το μεγάλο παράπλευρο θύμα του γαλλικού δράματος. Να μην καταλήξει μια τράνζιτ περιοχή χωρίς έξοδο, ή αποθήκη ανθρώπων χωρίς ελπίδα. Αυτός είναι ο στόχος αυτή τη στιγμή. Αλλά όπως έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Αντουάν Σαιντ Εξυπερύ: «Ένας στόχος χωρίς σχέδιο είναι απλά μια ευχή».

You may also like
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Σεισμός 3,4 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά