Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και ασφυξίας!

Η χώρα σε κατάσταση πολιορκίας και ασφυξίας!

Ενδεικτικό είναι πως η κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον οριακή, με κοινοτικούς αξιωματούχους να διαρρέουν τη δυσαρέσκειά τους για τις προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα, χαρακτηρίζοντας τη λίστα «έκθεση ιδεών». Μάλιστα αναφέρουν πως στο Euro Working Group της Τετάρτης δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια ουσιαστική απόφαση δημιουργώντας έτσι συνθήκες οικονομικής πολιορκίας για την Ελλάδα.

Όσο πλησιάζει η 9η Απριλίου (Μεγάλη Πέμπτη), ημερομηνία που η χώρα πρέπει να καλύψει δανειακές υποχρεώσεις, η οικονομική ασφυξία θα φέρνει όλο και πιο κοντά τον εφιάλτης της χρεοκοπίας, τον οποίο η κυβέρνηση δεν έχει διαλύσει ακόμα.

Το εφιαλτικό σενάριο

Υπενθυμίζεται πως σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής δόσεων επανέρχεται το εφιαλτικό σενάριο της στάσης πληρωμής και έκτακτων μέτρων, όπως περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control) η οποία θα συμπέσει με το τετραήμερο της αργίας στην Ελλάδα για το Πάσχα.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός καλείται στην παρούσα φάση να τηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ… δεσμεύσεων και εσωκομματικών τάσεων:

Από τη μία έχει μπροστά του τις απαιτήσεις των θεσμών. Οι διεργασίες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται κανονικά και η «τρόικα» ζητά μέτρα με απόδοση.
Από την άλλη, οι βουλευτές του που εξελέγησαν με σημείο αιχμής τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν να νιώθουν εκτεθειμένοι απέναντι στους ψηφοφόρους τους για οπισθοχωρήσεις.
Ολονύχτια σύσκεψη του κυβερνητικού συμβουλίου

Μπορεί το κυβερνητικό συμβούλιο να άναψε το πράσινο φως για την αποστολή της ελληνικής λίστας των μεταρρυθμίσεων στους δανειστές, τονίζοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και θα επιτύχει μια αμοιβαία επωφελή λύση με τους εταίρους της χώρας, ωστόσο η ολονύχτια σύσκεψη φανερώνει πως ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε χρόνο και αρκετά επιχειρήματα για να μπορέσει να πείσει όλους τους υπουργούς.

Διαφωνίες στην πολιτική γραμματεία

Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ακούστηκαν ξανά ισχυρές φωνές, που ζητούν σύγκρουση μέχρι τέλους με τους δανειστές. Ωστόσο το κλίμα χαρακτηρίστηκε καλό αφού ο πρωθυπουργός φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις «κόκκινες γραμμές» της, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη λήψη υφεσιακών μέτρων, τη μείωση συντάξεων και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Οι «κόκκινες γραμμές» πάντως φαίνεται πως είναι σε αντίθετη πορεία με τα όσα ζητούν οι δανειστές. Οπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας η Ανγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα τη μείωση των συντάξεων, κάτι που ο πρωθυπουργός αρνήθηκε, χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό ποια θα είναι τα ισοδύναμα μέτρα που πρότεινε.

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά