Home > ΑΠΟΨΗ > Gloria in Excelsis Deo (Δόξα εν Υψίστοις…)

Gloria in Excelsis Deo (Δόξα εν Υψίστοις…)

Του Θανάση Κ.
Για να το ελαφρύνουμε σήμερα, επιτρέψτε μου ένα Χριστουγεννιάτικο θέμα:
Τα τελευταία 25 χρόνια στις ΗΠΑ, όπως μου διηγούνται φίλοι που ζουν εκεί ή πηγαινοέρχονται, η εποχιακή ευχή «Καλά Χριστούγεννα» είχε σχεδόν… «απαγορευθεί» από την ελίτ της «πολιτικής ορθότητας»!
Κι είχε αντικατασταθεί από το Seasons Greetings. (Εποχιακές ευχές)
To Merry Christmas εμφανιζόταν όλο και λιγότερο.
Και επισήμως είχε σχεδόν εξαφανιστεί…
Γιατί, άραγε;
Μα «για να μη… προσβληθούν» οι ΜΗ Χριστιανοί. Και βεβαίως, οι άθεοι…
Το περίεργο βέβαια, είναι ότι, ταυτόχρονα σχεδόν με τα Χριστούγεννα οι Εβραίοι γιορτάζουν μια δική τους μεγάλη θρησκευτική γιορτή: το Hunukkah (προφέρεται συνήθως Χάνακα ή Χανούκα).
Πρόκειται για την επέτειο «κάθαρσης» του (δεύτερου) Ναού του Σολομώντα, μετά από την επανάσταση των Μακκαβαίων το 165 π.Χ. και την ανακατάληψή του Ναού τους (διώχνοντας τις δυνάμεις των Σελευκιδών). ΄
Δέκα χρόνια πριν, οι Σελευκίδες, επί βασιλείας του Αντίοχου του Δ’ του Επιφανούς, είχαν καταλάβει την Ιουδαία μετά από έκκληση μιας μερίδας Ελληνιζόντων Εβραίων των Τοβιάδων (των γιών του Τοβία). Αυτό προκάλεσε μια εσωτερική σύγκρουση ανάμεσα στους Εβραίους της Ιερουσαλήμ, όπου τελικά υπερίσχυσαν οι αντίπαλοι των Τοβιάδων, που ήθελαν την Ιουδαία να παραμείνει υπό τον έλεγχο του (επίσης Ελληνιστικού) Βασιλείου των Πτομελαίων, όπως συνέβαινε μέχρι λίγες δεκαετίες πριν…
Ο Αντίοχος τότε επανήλθε με ισχυρό στρατό, ανακατέλαβε την Ιουδαία, μπήκε στην Ιερουσαλήμ και «μαγάρισε» το Ναό που προσπάθησε να μετατρέψει σε Ναό του Δία.
Οι Εβραίοι αντιστάθηκαν υπήρξε μεγάλη αιματοχυσία και τελικά επιβλήθηκαν οι Εβραίοι υπό τον Ιούδα Μακκαβαίο (που σημαίνει «Ιούδας το Σφυρί»!)
Η επέτειος αυτής της Επανάστασης με πολύ μεγάλη συμβολική σημασία για τον Εβραϊκό Λαό γιορτάζεται το Δεκέμβριο κάθε χρονιάς.
Στις ΗΠΑ λοιπόν, όπου η ευχή Merry Christmas (Χαρούμενα Χριστούγεννα) έτεινε να καταργηθεί, τουλάχιστον από τους φωστήρες της «πολιτικής ορθότητας», αντίθετα η ευχή Happy Hunukkah – Χαρούμενα Χάνακα λέγεται κανονικά, χωρίς πρόβλημα…
Ακόμα και οι ευχές για το μουσουλμανικό Ραμαζάνι (αρχές του Καλοκαιριού), διατηρούνταν κανονικά…
Οι Χριστιανικές ευχές ήταν μόνον στο στόχαστρο της «πολιτικής ορθότητας»!
Τι γίνεται ρε παιδιά;
Εδώ πια έχουμε απόλυτη παράνοια…
Σε μια κατά μεγάλη πλειοψηφία χριστιανική χώρα όπως οι ΗΠΑ (και περισσότερη θρησκευόμενη απ’ ό,τι άλλες χριστιανικές κοινωνίες στην Ευρώπη), έτειναν να απαγορευθούν μόνον οι χριστιανικές ευχές!
Αλλά όχι οι αντίστοιχες ευχές άλλων θρησκειών!
Κι αυτό, ασφαλώς, ήταν μια ακόμα στρέβλωση της «πολιτικής ορθότητας»…
Κι ένας ακόμα λόγος, για τον οποίο ηττήθηκε πρόσφατα σε μια έντονα ιδεολογικοποιημένη προεκλογική εκστρατεία για εκλογή Προέδρου.
Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τράμπ, μεταξύ άλλων είχε υποσχεθεί ότι μετά την εκλογή του δεν θα απαγορεύεται πια η ευχή «Καλά Χριστούγεννα» στη χώρα…
Κι όσο «εξωπραγματικό» κι αν ακούγεται αυτό σε μας, φαίνεται ότι ήταν από αυτά τα «εξωπραγματικά» που στην αμερικανική κοινωνία έπιασαν τόπο
Όχι γιατί ο Τράμπ έλεγε «ακρότητες»…
Αλλά γιατί οι αντίπαλοί του είχαν επί χρόνια να επιβάλουν ακρότητες.
Να σημειώσω τώρα ότι οι Εβραίοι της Αμερικής ΔΕΝ είχαν πρόβλημα με τις Χριστιανικές εορτές. Και τις αντίστοιχες ευχές που ανταλλάσουν οι άνθρωποι…
Πολλοί Εβραίοι μάλιστα είχαν παρατηρήσει ευθέως, πως δεν μπορείς να απαγορεύεις κάποιες θρησκευτικές ευχές και να επιτρέπεις άλλες. Πολύ περισσότερο όταν η απαγόρευση αφορά την θρησκευτική πλειονότητα…
Με τους μουσουλμάνους τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Στις ΗΠΑ δεν θέτουν κανένα πρόβλημα. Αλλά στην Ευρώπη που είναι πολυπληθέστεροι και ισχυρότεροι, υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι που εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια, όχι τόσο με τις ευχές που ανταλλάσουν οι Χριστιανοί μεταξύ τους, αλλά με το τυπικό των Χριστιανικών εορτών. Δηλαδή με τους στολισμούς των πόλεων, τα χριστουγεννιάτικα δένδρα της φάτνες κλπ.
Κάποιοι εξ αυτών, υποστηρίζουν δημόσια ότι όλα αυτά αποτελούν «παγανιστικά» σύμβολα και έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με (και αποτελούν «προσβολή» του) πυρήνα της Μονοθεϊστικής μουσουλμανικής Πίστης.
Έτσι τα τελευταία χρόνια έχουμε κάποια επεισόδια όπου «μετριοπαθείς» κατά τα άλλα μουσουλμάνοι διαμαρτύρονται για τους Χριστουγεννιάτικους εορτασμούς (και κάποιες φορές καταστρέφουν τους δημόσιους στολισμούς των ευρωπαϊκών πόλεων).
Πράγμα που έχει φέρει σε δύσκολη θέση τους «πολιτικούς ορθούς» και της Ευρώπης.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’90 μάλιστα, είχε δημιουργηθεί ένα «κίνημα» στο οποίο πρωτοστατούσαν άθεοι Γερμανοί (κυρίως Σοσιαλιστές ή λοιποί «προοδευτικοί» Αριστεροί) και κάποιοι Μουσουλμάνοι, που ζητούσαν «να κατέβουν τα θρησκευτικά σύμβολα» από τα Σχολεία ή τα Δικαστήρια (Εικόνες του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου κλπ.)
Το επιχείρημα των Αριστερών ήταν πως η Γερμανία είναι «κοσμικό» κράτος (secular state) και γι’ αυτό δεν μπορεί στα δημόσια κτίριά της που είναι «για όλους τους Γερμανούς», να εμφανίζονται σύμβολα μιας μόνο θρησκευτικής Πίστης.
Όι αντίπαλοi αυτού του «κινήματος» παρατήρησαν τότε, πως οι Γερμανοί είναι στη συντριπτική πλειοψηφία τους Διαμαρτυρόμενοι ή Καθολικοί και η Εικόνα του Εσταυρωμένου είναι σύμβολο εξ ίσου ιερό για όλους!
Τότε εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων και υποστήριξαν ότι τέτοιες εικόνες, για τη δική τους Πίστη είναι απλώς «παγανιστικά» (ειδωλολατρικά) σύμβολα και τους «προσβάλλουν».
Το πράγμα έτεινε να περιπλακεί επικίνδυνα, οπότε ο τότε Καγκελάριος Χέλμουτ Κόλ έκανε μιαν απλή δήλωση:
–Η Γερμανία είναι Χριστιανική χώρα και θα έχει Χριστιανικά Σύμβολα. Τελεία!
Είπε δηλαδή, το προφανές! Και σίγησε κάθε άλλη φωνή.
Το θέμα αποσύρθηκε και δεν επανήλθε ποτέ, έκτοτε…
Σήμερα πια η «πολιτική ορθότητα», βρίσκεται σε αναδίπλωση πλέον παντού στον κόσμο.
Εδώ, στην Ελλάδα, βέβαια, έχουμε το ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται μπλεγμένος ακόμα στα αδιέξοδα της «προοδευτικής πολιτικής ορθότητας»…
Μαζί και κάποιοι «προοδευτικίζοντες» δημοσιογράφοι, «ορφανά» του πάλαι ποτέ Σημιτικού ΠΑΣΟΚ, που δεν τολμάνε πια να στηρίξουν το ΣΥΡΙΖΑ πουθενά και σε τίποτε, αλλά υπερασπίζονται ακόμα τις ανοησίες της αντιθρησκευτικής προπαγάνδας.
Και εν γένει ό,τι μπορούν κι ό,τι «περισσεύει» από τον ατζέντα της «πολιτικής ορθότητας»…
Είναι αυτοί που εξακολουθούν να μιλάνε κάθε βράδυ στα κανάλια για «πρόσφυγες», ενώ ο ίδιος ο υπουργός της κυβέρνησης Μουζάλας έχει δημόσια πια παραδεχθεί πως, στην πλειοψηφία τους, όσοι βρίσκονται στα hot spots είναι λαθρομετανάστες
Η «πολιτική ορθότητα» είναι μια «ασθένεια», ένα «κουσούρι» μια ιδεολογική στρέβλωση, απόλυτα αντιδημοκρατική (γιατί υπονοεί ότι κατέχει «το μονοπώλιο της αλήθειας», όπως όλες οι τυραννικές ιδεολογίες). Και γι’ αυτό μπορεί να ηττάται πια κατά κράτος, παντού στον κόσμο, αλλά δεν πεθαίνει εύκολα.
Στα μυαλά κάποιων κολλημένων και ιδεοληπτικών θα ζει για καιρό ακόμα. Και θα μας ταλαιπωρεί…
Ευτυχώς, όμως, στην Ελλάδα δεν έχουμε πρόβλημα, τουλάχιστον με τις θρησκευτικές ευχές.
Ούτε θα έχουμε απ’ ό,τι φαίνεται…
Εδώ ο Πρωθυπουργός μας πήγε στο άλλο άκρο:
Συνάντησε τα παιδιά των Μουσουλμάνων και τους ευχήθηκε:
— Καλά Χριστούγεννα!
Εντάξει, Αλέξη, είπαμε, αλλά εσύ το παράκανες.΄
Να μια ακόμα επιβεβαίωση της… «θεωρίας των δύο άκρων»:
Ο Πρωθυπουργός μας μεταπήδησε από το ένα άκρο στο άλλο, χωρίς να το πολυ-καταλάβει!
Θα μου πείτε δεν το εννοούσε ο άνθρωπος.
Γκάφα έκανε…
Όπως το άλλο, το αλησμόνητο παλαιότερα: που μπέρδεψε την πλήρη μεταστροφή απόψεων (στις 180 μοίρες) με την πλήρη επαναφορά στην αρχική θέση (πλήρη περιστροφή – στις 360 μοίρες)! Ο… «μηχανικός»!
Ή το άλλο το ανεπανάληπτο: που ξεχώρισε τη νήσο Λέσβο από τη… Μυτιλήνη!
Όμως οι γκάφες του Πρωθυπουργού μας, μη σας χαλάσουν την διάθεση.
Καλά Χριστούγεννα σε όλους!
Κι έτσι για να τη… «σπάσουμε» στους «πολιτικούς ορθούς», και ένας στίχος από το «Μεγάλο Δοξαστικό» (που ακούγεται τέτοιες μέρες σε όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες – Ορθόδοξες, Καθολικές και Προτεσταντικές):
–Gloria in excelsis Deo!
Ή αλλιώς:
–Δόξα εν Υψίστοις Θεώ…
(Και περαστικά στους «πολιτικώς ορθούς», μέρες που είναι…)
You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά