Home > ΑΠΟΨΗ > Για όσους το… «σανό» τους κάθεται στο στομάχι!

Για όσους το… «σανό» τους κάθεται στο στομάχι!

Του Θανάση Κ.

Κρατείστε αυτή την ανάρτηση. Θα σας φανεί χρήσιμη σε λίγες μέρες, όταν θα έλθει πάλι στο προσκήνιο το θέμα του χρέους και της «μείωσής» του…

Γιατί όσο περισσότερα λέγονται και γράφονται, τόσο λιγότερα καταλαβαίνει ο κόσμος. Και τόσο μεγαλώνει η σύγχυση!

Μέσα στην οποία «κολυμπάει» ο ΣΥΡΙΖΑ και… «πνίγεται» η Ελλάδα!

Όταν μιλάμε για «μείωση χρέους», λοιπόν, μπορεί να εννοούμε τρία διαφορετικά πράγματα:

* Πρώτον, αυτό που άμεσα καταλαβαίνουν όλοι: μείωση του συνολικού ποσού που χρωστάει κάποιος. Αν για παράδειγμα χρωστάς 100 χιλιάδες, να σου «κόψουν» 30 χιλιάδες για παράδειγμα, οπότε την επόμενη στιγμή χρωστάς πλέον 70 χιλιάδες!

Αυτό ονομάζεται «ονομαστική μείωση» χρέους (μείωση του ονομαστικού ποσού που χρωστάς)…

* Δεύτερον, η μείωση των επιτοκίων που σε επιβαρύνουν για το χρέος. Αν δηλαδή χρωστάς 100 χιλιάδες και σου έχουν βάλει επιτόκιο 3%, δηλαδή πληρώνεις 3 χιλιάδες το χρόνο, να σου μειώσουν το επιτόκιο κατά μία μονάδα, και να πληρώνεις πλέον 2%, δηλαδή δύο χιλιάδες το χρόνο.

Έτσι το ονομαστικό σου χρέος μένει το ίδιο, τα ίδια χρωστάς σήμερα, τα ίδια θα ξεπληρώσεις μετά από 10 χρόνια όταν λήγει το χρέος σου, αλλά στο μεταξύ θα πληρώνεις χίλια λιγότερα κάθε χρόνο.

Και στη δεκαετία η «εξυπηρέτηση» του χρέους θα σου κοστίσει 10 χιλιάδες λιγότερο…

* Τρίτον, όταν δεν σου μειώνουν ούτε το χρέος ούτε τα επιτόκια, αλλά σου επεκτείνουν το «χρόνο αποπληρωμής». Ή σου επεκτείνουν «την περίοδο χάριτος» μετά την οποία θα αρχίσεις να πληρώνεις τόκους.

Αυτό είναι λίγο πιο σύνθετο και πιο μπερδεμένο να το καταλάβει κανείς. Γιατί όσο πιο πέρα στο χρόνο πάνε οι πληρωμές (και η αποπληρωμή) τόσο μειώνεται η σημερινή («παρούσα») αξία της επιβάρυνσης από το χρέος σου…

Για παράδειγμα, αν πρέπει να ξεπληρώσεις σε δέκα χρόνια 100 χιλιάδες, με επιτόκιο 3%, αρκεί φέτος να βάλεις στην τράπεζα 74,4 χιλιάδες, γιατί με επιτόκιο 3% σε δέκα χρόνια θα έχουν γίνει 100 χιλιάδες.

Τόσο είναι σήμερα η αξία του δανείου σου (η «παρούσα αξία») για λήξη δεκαετίας.

Αν αντίθετα σου πουν ότι πρέπει να το ξεχρεώσεις, όχι σε 10, αλλά σε 20 χρόνια (με το ίδιο επιτόκιο), τότε αρκεί να βάλεις σήμερα στην τράπεζα πολύ λιγότερα: μόλις 55,4 χιλιάδες!

Για το ίδιο συνολικό ποσό, λοιπόν και με το ίδιο ετήσιο επιτόκιο, με την χρονική επέκταση της αποπληρωμής έπεσε η (παρούσα) αξία του σήμερα (δηλαδή η συνολική σου επιβάρυνση) κατά 19 χιλιάδες περίπου!

(Ακόμα κι αν συνεκτιμήσεις τους τόκους που θα συνεχίσεις να πληρώσεις για άλλα δέκα χρόνια, πάλι έχει πέσει η συνολική επιβάρυνσή σου αρκετά. Γιατί όσο πιο πολύ πας σε βάθος χρόνου, τόσο μικρότερη είναι η σημερινή παρούσα αξία και των ετήσιων μελλοντικών πληρωμών σου).

Τέτοιες μειώσεις λοιπόν (δεύτερη και τρίτη, περίπτωση) – όταν δεν κόβεις το συνολικό ποσό του χρέους, αλλά τα επιτόκια ή τους όρους αποπληρωμής – ονομάζονται «παραμετρικές περικοπές» σε «παρούσα αξία».

Ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει να επιμείνουμε:

Οι περικοπές χρέους μετρώνται είτε σε «ονομαστική αξία», είτε σε «παρούσα αξία». Και πάντα όταν συγκρίνουμε διαφορετικές μορφές «κουρέματος» χρέους, πρέπει να τα μετατρέπουμε όλα σε «παρούσα αξία» (τώρα).

Γιατί μόνο έτσι θα συγκρίνουμε όμοια πράγματα.

Αλλιώς είναι σαν να συγκρίνουμε… «μήλα με πορτοκάλια».

Και μπερδεύουμε… τα σώβρακα με τις γραβάτες!

* Υπάρχει, όμως, κι ένας άλλος τρόπος υπολογισμού της επιβάρυνσης χρέους. Όταν απλώς «αθροίζεις» σήμερα το ετήσιο κόστος (τους τόκους που πληρώνεις κάθε χρόνο) για όλα τα επόμενα χρόνια μέχρι να ξοφλήσεις…

Κι έτσι λες για παράδειγμα, ότι μειώνοντας τα επιτόκια ή ελαφρύνοντας κάποιους όρους αποπληρωμής (ανατοκισμούς κλπ.), μπορείς να μειώσεις το ετήσιο κόστος κατά 100 ευρώ. Που σημαίνει ότι στα 10 χρόνια εξοικονομείς χίλια ευρώ. Αυτό είναι η «εθνικολογιστική» (accrual) «ανακούφιση χρέους».

Βέβαια, αυτός ΔΕΝ είναι «σωστός» υπολογισμός!

Γιατί δεν είναι ούτε «κούρεμα» σε ονομαστική αξία (αφού το χρέος μένει το ίδιο), ούτε σε «παρούσα αξία»: αφού οι ετήσιες πληρωμές δεν «αθροίζονται» με τον ίδιο τρόπο σε βάθος χρόνου. Το ίδια ποσό κάθε χρόνο, όσο περνούν τα χρόνια, έχει μικρότερη σημερινή (παρούσα) αξία).

Αλλά αυτή η «εθνικολογιστική» βάση χρησιμοποιείται συχνά γιατί δίνει μια εικόνα πόσο θα επιβαρύνεται κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός.

Κι αποτελεί έτσι ένα πρόχειρος, αλλά ενδεικτικός, «δείκτη βιωσιμότητας». Δηλαδή, αν θα αντέχει το κράτος τις ετήσιες πληρωμές (τόκων) στο μέλλον…

Προσοχή τώρα, να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο και πιο πολιτικό:

Πρόσφατα μας είπαν πως με τα «βραχυπρόθεσμα» μέτρα ανακούφισης χρέους που έδωσαν οι δανειστές στον Τσίπρα, κάπου βαθιά στο μέλλον, το έτος…2060 (όταν οι περισσότεροι από μας δεν θα ζούνε, βεβαίως), το χρέος μας θα μειωθεί κατά 17,5% του ΑΕΠ!

Τι σημαίνει αυτό;

Ότι θα μειωθεί κατά 17,5% του τωρινού ΑΕΠ!

Όχι του ΑΕΠ που θα έχουμε τότε (και που δεν το ξέρουμε, βέβαια).

Ούτε κατά 17,5% του τωρινού μας χρέους.

Τα περισσότερα απ’ όσα γράφηκαν μέχρι τώρα, τα μπερδεύουν απίστευτα όλα αυτά…

Πόσο είναι το 17,5% του τωρινού ΑΕΠ;

31 δισεκατομμύρια περίπου (και κάτι);

Τι είναι αυτή η «περικοπή»;

Είναι «ονομαστικό κούρεμα»; Είναι περικοπή σημερινού χρέους;

Όχι βέβαια!

Είναι περικοπή σε «παρούσα αξία» του χρέους μας;

Ούτε!

Τι είναι τότε;

Είναι μείωση σε «εθνικολογιστική» βάση (accrual basis)!

Δηλαδή τόσο θα γλιτώσουμε «αθροιστικά» τα επόμενα… 44 χρόνια (μέχρι το 2060), από ετήσιες πληρωμές κάθε χρόνο.

Που θα πει 700 εκατομμύρια το χρόνο!

Τόσο το αναλύει πλήρως το ινστιτούτο Brugel!

Πόσο αντιστοιχεί αυτό σε «παρούσα αξία» (για να μπορούμε να κάνουμε συγκρίσεις);

(Ανάλογα με το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιεί κανείς για τα επόμενα 44 χρόνια), τα 31 δισεκατομμύρια «αθροιστικά» αντιστοιχούν σε ένα ποσό: από 6 ως 7 δισεκατομμύρια «παρούσας αξίας» σήμερα!

Δηλαδή είναι σαν να μας «κόβουν» σήμερα 6-7 δισεκατομμύρια χρέους!

Όταν μόνο από το μηδενισμό του τραπεζικού χαρτοφυλακίου του κράτους επί Τσίπρα χάσαμε επί τόπου 16,5 δισεκατομμύρια! Και μας χρέωσαν τότε κι άλλα 5,5 δισεκατομμύρια για «ανακεφαλαίωση» των τραπεζών).

Αυτό ήταν! Μας φόρτωσε τότε ο Τσίπρας 22 δισεκατομμύρια μόνο από αυτά (χώρια τα υπόλοιπα) και του δίνουν σήμερα ανακούφιση 6 – 7 δισεκατομμύρια (συν πρόσθετη λιτότητα κι ατέλειωτα μνημόνια κλπ.)!

Δηλαδή;

Κάψε με Γιάνη (με ένα νί) – βάλε μύξα να γιάνει (που έλεγε κι η γιαγιά μου)!

Και τώρα μερικές συγκρίσεις:

* Τον Απρίλιο του 2012, με τη στήριξη του Αντώνη Σαμαρά, έγινε επί κυβέρνησης Παπαδήμου (με υπουργό Οικονομικών τον Βαγγέλη Βενιζέλο τότε) το PSI! Και κόπηκαν 105 δισεκατομμύρια ευρώ από το ονομαστικό χρέος της Ελλάδας.

Κι ύστερα, επί κυβέρνησης Σαμαρά πλέον, τον Δεκέμβριο του 2012 κόπηκαν επί τόπου 20 δισεκατομμύρια ονομαστικό χρέος (με επαναγορά «κάτω από το άρτιο»).

Ονομαστικά και επί τόπου!

Όχι σε «εθνολογιστική» βάση και σε βάθος … 44 ετών!

125 δισεκατομμύρια κόπηκαν τότε ονομαστικά!

«Καθαρά» (δηλαδή μείον τις τελικές απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων) η Ελλάδα γλίτωσε τότε 121 δισεκατομμύρια χρέους!

Και δεν κόπηκε μόνο ονομαστικό χρέος τότε. Μειώθηκαν επί πλέον και οι ετήσιοι τόκοι, επιμηκύνθηκε ο χρόνος αποπληρωμής και επεκτάθηκε η περίοδος χάριτος.

Σε καθαρή παρούσα αξία το «κούρεμα» έφτασε τα 185 δισεκατομμύρια τότε! Δηλαδή πάνω από 100% του ΑΕΠ. Με τη μία!

Όχι όπως μας λένε τώρα, με τα «βραχυπρόθεσμα μέτρα», ότι γλιτώνουμε 6 δισεκατομμύρια σε βάθος 44 ετών!

Από το «κούρεμα» του 2012, η Ελλάδα γλίτωσε επίσης – δηλαδή επιπροσθέτως – 10 δισεκατομμύρια το χρόνο σε τόκους!

Δέκα δισεκατομμύρια, όχι…700 εκατομμύρια!

Και ειδικά για τα 20 δισεκατομμύρια που «κούρεψε» τότε ο Σαμαράς με την «επαναγορά χρέους», το έκανε χωρίς να του βάλουν πρόσθετα μέτρα λιτότητας, χωρίς να υποθηκεύσουν την περιουσία της χώρας για 99 χρόνια, χωρίς αυτόματο «κόφτη» στις συντάξεις και πρόσθετα μνημόνια για τις επόμενες δεκαετίες.

* Και το σπουδαιότερο:

Με το κούρεμα που έγινε τότε, το 2012, αλλά και με την εξυγίανση που πέτυχε ο Σαμαράς στα δυόμιση χρόνια που ακολούθησαν, το ΔΝΤ υπολόγιζε πως το χρέος της Ελλάδας θα έπεφτε κάτω από το 110% του ΑΕΠ το έτος 2022!

Δηλαδή σε έξη χρόνια από σήμερα. Και χωρίς πρόσθετα μέτρα ανακούφισης του χρέους τότε…

Ενώ τώρα, το ίδιο το ΔΝΤ υπολογίζει πως το χρέος μας δεν θα πέσει ούτε κάτω από το 180% του ΑΕΠ σε… 44 χρόνια από τώρα! Και παρά τα «βραχυχρόνια» μέτρα που μας «σέρβιραν» προχθές…

Αυτά να τα θυμάστε από δω και μπρος:

–Όταν ο Σαμαράς στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου να κάνει το PSI, τον κατηγόρησαν τότε για… «κωλοτούμπα»! Από εκείνη την «κωλοτούμπα του Σαμαρά η Ελλάδα γλίτωσε 105 δισεκατομμύρια χρέους!

–Από την «κωλοτούμπα» του Τσίπρα το 2015, η Ελλάδα φορτώθηκε 50 δισεκατομμύρια πρόσθετου χρέους! Κάντε τις συγκρίσεις…

–Ο Σαμαράς στη συνέχεια κέρδισε τις εκλογές τον Ιούνιο του 2012 και μείωσε το χρέος κι άλλα 20 δισεκατομμύρια (με την «επαναγορά»).

Και συνολικά από τις κινήσεις του Σαμαρά η Ελλάδα γλίτωσε 121 δισεκατομμύρια ονομαστικού χρέους. Και πληρώνει έκτοτε 10 δισεκατομμύρια λιγότερα για τόκους το χρόνο.

–Ο Τσίπρας δεν πέτυχε μείωση ονομαστικού χρέους ούτε ένα ευρώ!

Κι από τα «βραχυχρόνια μέτρα» ανακούφισης χρέους που του δίνουν σήμερα (αφού του φόρτωσαν ασήκωτα πρόσθετα μέτρα λιτότητας), η χώρα θα πληρώνει λιγότερους τόκους κάθε χρόνο μόλις 700 εκατομμύρια.

Πού τα δέκα δισεκατομμύρια του Σαμαρά που τα 700 εκατομμύρια του Τσίπρα;

Κάντε τις συγκρίσεις μόνοι σας…

–Και επί Σαμαρά η Ελλάδα θα είχε βγει τελείως από την κρίση χρέους ως το 2022! Άντε, βαριά-βαριά, ως το 2025. Χωρίς άλλα μέτρα «ανακούφισης»…

Αντίθετα, επί Τσίπρα η Ελλάδα θα είναι βαθιά μέσα σε κρίση χρέους (και μνημόνια) ακόμα και το 2060!

Εκτός πια κι αν μας «αδειάσει τη γωνιά» ο Τσίπρας το ταχύτερο.

Κάντε τις συγκρίσεις μόνοι σας.

Και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.

Και κάποια στιγμή, μέρες που έρχονται, πρέπει να βγούμε και να τα λέμε στον κόσμο αυτά!

Έτσι δεν είναι;

Γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ταΐζει τον κόσμο «σανό», ίσως φταίμε κι εμείς που δεν αποκαθιστούμε την αλήθεια.

Με το πείσμα που απαιτείται και με την επιμονή που χρειάζεται.

Και με την μαχητικότητα που όποιος δεν την έχει, να κάνει «στην πάντα».

You may also like
Που το πάνε (και πώς και πότε…)
Bloomberg: Tο Eurogroup θέλει την Ελλάδα δέσμια για την αποπληρωμή χρεών
Bank Of America: Έρχεται νέο σοκ λιτότητας για την Ελλάδα
«Βόμβα» Ντάισελμπλουμ : Η Ελλάδα σε εποπτεία και μετά το μνημόνιο