Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Έρχονται πλειστηριασμοί! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Έρχονται πλειστηριασμοί! Τι προβλέπει το νέο μνημόνιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων

Χωρίς bad bank, δηλαδή έναν εξειδικευμένο φορέα που θα αναλάβει την συνολική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο εγχείρημα της εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων των εγχώριων τραπεζών.

 

Σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, η βασική στρατηγική, ότι κάθε τράπεζα θα αντιμετωπίσει ατομικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του χαρτοφυλακίου της, φαίνεται ότι παραμένει αναλλοίωτη και με το νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΤτΕ εξέτασε το προηγούμενο διάστημα το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός εξειδικευμένου φορέα, για την διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, ωστόσο η ιδέα γρήγορα αποκλείστηκε λόγω των χρονικών περιορισμών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές για τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας (bad bank) θα απαιτούνταν τουλάχιστον 6 μήνες κάτι που θα δημιουργούσε περιπλοκές στο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης.

Σημειώνεται ότι πρώτη προτεραιότητα της ΤτΕ είναι η ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών να ολοκληρωθεί εντός του 2015. Επιπλέον δισταχτικές στην μεταβίβαση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εμφανίζονται και οι διοικήσεις ορισμένων τραπεζών θεωρώντας ότι τα οφέλη από την ανάκτηση προβληματικών δανείων θα είναι αξιόλογα.

Ωστόσο κυβέρνηση και ΤτΕ σχεδιάζουν σειρά παρεμβάσεων, για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας. Δεδομένου ότι τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 100 δις ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ του ενεργητικού των τραπεζών, η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για το σύστημα και ο βαθμός επιτυχίας στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων θα κρίνει την επιτυχία της νέας ανακεφαλαιοποίησης και το πόσο γρήγορα θα μπορέσει ο κλάδος να ανακάμψει.

Οι τράπεζες, αξιοποιώντας τις εξειδικευμένες διευθύνσεις διαχείρισης καθυστερήσεων που διαθέτουν, σε συνεργασία με εξειδικευμένους συμβούλους θα πρέπει να καταρτίσουν αναλυτικά σχέδια για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων με κύριους άξονες την ελαχιστοποίηση του χρόνου υλοποίησης των σχεδίων και των πόρων που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα ώστε να υποβοηθούν οι τράπεζες για την αντιμετώπιση του θέματος: η βελτίωση του πτωχευτικού δικαίου τόσο σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά,  την ταχύτερη εκκαθάριση των μη βιώσιμων οφειλετών, τη θέσπιση αυστηρότερων διαδικασιών για τον εντοπισμό των strategic defaulters (δηλαδή όσων είναι σε θέση αλλά δεν εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους),  την θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της τακτοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την τροποποίηση του νόμου για την ενθάρρυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών, την πώληση μέρους των μη εξυπηρετούμενων δανείων κ.α.

Πέρα απ΄όλα αυτά τα θεωρητικά και νεφελώδη, η ουσία είναι μία: Το σύνθημα των συγκυβερνώντων «κανένα σπίτι στα χέρια Τραπεζίτη» όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά ανοίγει ο δρόμος για άμεσους και μαζικούς πλειστηριασμούς που είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Άλλωστε η Ελλάδα δεν είναι Ισπανία για να χρησιμοποιηθούν ένοπλες ομάδες και μπουλντόζες προκειμένου οι ατυχείς δανειολήπτες να πεταχτούν έξω από τα σπίτια τους!

You may also like
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Fitch για Τράπεζες: Πιθανή η διατήρηση εξάρτησης από τον ELA
Ταραχή στο Μαξίμου για το επερχόμενο συλλαλητήριο στην Αθήνα για το Σκοπιανό!