Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Έρχονται μαύρες μέρες! – Έμμεσοι φόροι 1,8 δις θα τσακίσουν τα νοικοκυριά

Έρχονται μαύρες μέρες! – Έμμεσοι φόροι 1,8 δις θα τσακίσουν τα νοικοκυριά

 

Άλλα υποσχέθηκαν και άλλα φέρνουν με τη «δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση», αφού η αύξηση των έμμεσων φόρων 1,8 δις που έχει αποδεχθεί η συγκυβέρνηση θα στείλουν στα τάρταρα τα ελληνικά νοικοκυριά που ήδη βιώνουν την τραγική οικονομική συγκυρία!

  • Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που ήδη ανακοινώθηκε, με στόχο επιπλέον έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, μέτρο με το οποίο θα επιβαρυνθούν τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι επισκευές, τα αναλώσιμα, των αγροτών και τα εισιτήρια. Μόνο από τα τρόφιμα η επιβάρυνση στους καταναλωτές θα είναι 103 εκατ. ευρώ, όπως έχει υπολογίσει το ΙΕΛΚΑ.
  • Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη αποτελούσε μία από τις πρώτες προτάσεις της κυβέρνησης προκειμένου να αντλήσει επιπλέον έσοδα ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ από μια αύξηση της τάξης του 4,5%. Οι πρατηριούχοι πάντως έχουν κατ’ επανάληψη προειδοποιήσει ότι τα δημόσια έσοδα στην πράξη δεν θα είναι τα προσδοκώμενα, καθώς θα μειωθεί η κατανάλωση, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.
  • Στη λίστα με τους έμμεσους φόρους παραμένει η αύξηση του ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο με στόχο την είσπραξη περίπου 25 εκατ. ευρώ ενώ αύξηση μπορεί να έχει και το υγραέριο. Η αύξηση των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης θεωρήθηκε ότι δεν θα είναι αποδοτική.
  • Μεταξύ των μέτρων που ζητούν οι δανειστές είναι και η υπαγωγή του ρεύματος και του νερού στον υψηλό συντελεστή 24%. Αν και κάτι τέτοιο έχει διαψευστεί από τον αρμόδιο υπουργό ωστόσο μέχρι την ολοκλήρωση της συμφωνίας παραμένει ανοιχτό.
  • Συνδρομητική τηλεόραση, υπηρεσίες ίντερνετ  είναι στο στόχαστρο των δανειστών. Εκπρόσωποι του κλάδου των τηλεπικοινωνιών τονίζουν ότι η επιβολή τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης θα δώσει τη χαριστική βολή σε έναν κλάδο που παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στον τομέα της λιανικής. Το μέτρο σχεδιάζεται να αποδώσει εισπρακτικά περίπου 30 εκατ. ευρώ ετησίως.
  • Η αύξηση ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα καπνού, από όπου το Δημόσιο αντλεί περί τα 2,36 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ο οποίος ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα φτάνει να αντιστοιχεί ακόμη και στο 82% επί της τιμής λιανικής. Οι εκπρόσωποι του κλάδου έχουν επισημάνει ότι με τον τρόπο αυτό θα εκτοξευθεί το λαθρεμπόριο, που ήδη έχει λάβει ευρύτερες διαστάσεις και το μέτρο δεν θα φέρει έσοδα στα δημόσια ταμεία.
  • Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκίνητων με αναπροσαρμογές στα τέλη ταξινόμησης, στο φόρο πολυτελείας και στα τέλη κυκλοφορίας.
  • Η επιβολή του ειδικού τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, η οποία δεν έχει ακόμη διαψευστεί και εκτιμάται ότι θα απειλήσει με καταστροφή τον τουρισμό, τον μοναδικό τομέα, που έχει στηρίξει τη χώρα στα χρόνια της κρίσης.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ήδη άσχημο κλίμα θα επιδεινωθεί. Η έλλειψη ρευστότητας που καταγράφεται σε όλα τα επίπεδα και οι κυβερνητικοί ερασιτεχνισμοί, προοιωνίζονται άσχημες εξελίξεις, καθώς η «βενζίνη έχει χυθεί στους δρόμους» και απομένει το σπίρτο που θα ανάψει για να γίνουν όλα μπουρλότο!

 

 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά