Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Επιμένουν οι «σκληροπυρηνικοί» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Πανούση

Επιμένουν οι «σκληροπυρηνικοί» του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Γιάννη Πανούση

«Φωτιές» έχει ανάψει στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο οποίος με δηλώσεις του που αφορούσαν στον Γιάννη Βαρουφάκη, εξέφρασε τις απόψεις του σχετικά με όσα έχει δηλώσει κατά καιρούς ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης αποτελεί έναν από τους βασικούς «πονοκεφάλους» του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς με καθημερινές παρεμβάσεις του στα διεθνή media καταθέτει τη δική του εκδοχή για το πεντάμηνο που βρισκόταν στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Πανούσης σε συνέντευξή του έκανε λόγο για κατηγορίες εσχάτης προδοσίας σε ότι αφορά το plan B του κ. Βαρουφάκη.

«Η αποσταθεροποίηση του νομίσματος, η αποσύνδεση νομίσματος – ασφάλειας συναλλαγών και κατ’ επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β’ του Ποινικού Κώδικα», όπου αφορά το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας. Επιπλέον δήλωσε πως  «το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή Δημοκρατία», τονίζοντας επιπλέον:  «έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά όχι αλλαγή καθεστώτος».

Σε άλλη παρέμβασή του ο κ. Πανούσης είπε σχετικά με τις πιθανές ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν στο πρόσωπο του κ. Βαρουφάκη: «αυτό είναι ένα θέμα διερεύνησης είτε από τη Βουλή είτε από οποιοδήποτε άλλο δικαστικό σώμα για να δει αν πράγματι έχουν γίνει». Απάντησε επίσης στον υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση, ο οποίος λίγο πριν είχε κάνει λόγο για διχασμό:

«Σέβομαι και αγαπάω τον κ. Βούτση. Ο καθένας έχει τις απόψεις του, αρνούμαι όμως την κατηγορία του διχασμού».

Οι κύριες αντιδράσεις ήρθαν από τον προϊστάμενό του υπουργό Εσωτερικών Νίκο Βούτση και από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη. Επίσης υπήρξαν και βουλευτές που σε ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους μίλησαν με «σκληρά» λόγια για τις παρεμβάσεις του.

Στο κλίμα που επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί κατά του Γιάννη Πανούση μέσα στην κυβέρνηση συνέβαλε με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα προστασία για την κριτική που δέχεται από τον αναπληρωτή υπουργό.

Πρώτα απ’ όλα ο Νίκος Βούτσης μίλησε για «λεκτικές ακρότητες, οι οποίες όμως εμπεριέχουν και νοήματα εξαιρετικά αμφίσημα, που δημιουργούν προβληματισμό με αρνητικό πρόσημο». Σχολίασε επίσης, σε συνέντευξή του «Στο Κόκκινο» πως «μόνο διχασμό μπορούν να προκαλέσουν όλα αυτά»

Επικριτικός εμφανίστηκε και ο Νίκος Φίλης

«Δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος του κυβερνητικού έργου με αλληλοκατηγορίες. Άλλο πράγμα ο πολιτικός διάλογος και άλλο να βγαίνουμε στα κάγκελα με αντιπαραθέσεις που πλήττουν την κυβερνητική εικόνα» είπε.

Ο βουλευτής Στάθης Λεουτσάκος σημείωσε «Είναι γελοία πράγματα να μιλάμε για εσχάτη προδοσία».

«Σκληρός» ήταν και ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης: «Ο κ. Πανούσης έχει πολιτική συμπεριφορά και νοοτροπία υπαλλήλου και φυσικά αυτά που λέει, ιδίως μάλιστα στο μέτρο που ο ίδιος είναι και νομικός, περί εσχάτης προδοσίας δεν θα ήθελα να τα χαρακτηρίσω. Πιστεύω ότι χαρακτηρίζουν τον ίδιο», ενώ τον χαρακτήρισε ως «μια λανθασμένη επιλογή του πρωθυπουργού».

Πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε δημόσια παράπονα στον πρωθυπουργό σχετικά με τα όσα έχει πει κατά καιρούς για εκείνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Στην επιστολή της στον Αλέξη Τσίπρα, αφού πρώτα επικρίνει τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Μάρδα για τις δικές του δηλώσεις εναντίον της, προσθέτει: «Το ίδιο φαινόμενο, των ανοίκειων και πολλαπλώς προσβλητικών τοποθετήσεων εναντίον μου ως προέδρου της Βουλής αλλά και εναντίον της συνταγματικά και εκ του κανονισμού της Βουλής προβλεπόμενης άσκησης των αρμοδιοτήτων μου, παρατηρείται εδώ και μήνες από έτερο αναπληρωτή υπουργό της κυβέρνησής σας, τον κ. Γιάννη Πανούση, η επιθετική επιμονή του οποίου γεννά πολλές απορίες».

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά