Home > ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ > Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στη Βουλή

Επετειακή εκδήλωση για την 28η Οκτωβρίου στη Βουλή

ΓΕΜΙΣΕ Η ΑΙΘΟΥΣΑ ΜΕ ΗΧΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ UNDERGROUND YOUTH ORCHESTRA!

«Ήχοι από την πρώτη ποίηση της ζωής μας» αντιλάλησαν στην αίθουσα της Ολομέλεια και τους διαδρόμους του Κοινοβουλίου, στην εορταστική εκδήλωση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου που διοργάνωσαν οι υπάλληλοι της Βουλής.

Νέοι μουσικοί, δώδεκα έως είκοσι δύο χρονών, μέλη της ορχήστρας Underground Youth Orchestra, υπό την διεύθυνση του Κώστα Ηλιάδη, επέλεξαν για την επέτειο να παρουσιάσουν πλάι στον Εθνικό Ύμνο του Διονυσίου και Σολωμού και του Νικολάου Μάντζαρου, τρία μέρη από το «Χαμόγελο της Τζοκόντας» και τη μελωδία «Μια πόλη μαγική» του Μάνου Χατζιδάκι, το δεύτερο βαλς του Ντιμίτρι Σοστακόβιτς, όπως επίσης και το «Άσμα Ασμάτων» από το «Μαουτχάουζεν» του Μίκη Θεοδωράκη και του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με μία συγκλονιστική ερμηνεία από την Κωνσταντίνα Κορδούλη.

Όπως πληροφορούμαστε, η ορχήστρα εγκαινιάστηκε σε ένα υπόγειο (απ’ το οποίο έλαβε -μάλλον αυτοσαρκαστικά- και το όνομά της), διατήρησε τα πρώτα χρόνια ένα καθαρά εκπαιδευτικό χαρακτήρα, για να ξεκινήσει τις δημόσιες εμφανίσεις της το καλοκαίρι του 2012. Στο ενεργητικό της, καταγράφεται μια συναυλία της σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βενεζουέλας (φόρο τιμής στην κοινωνικού περιεχομένου ορχήστρα νέων «El Systema» της Βενεζουέλας), όπως επίσης και η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, το 2013.

Στην εκδήλωση, ομιλία για τις «Θυσίες στην Ελλάδα του 1940» εκφώνησε η Ασπασία Παπακωνσταντίνου, από τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, πως από τους 350.000 μαχητές που πήραν μέρος στις μάχες, 75.000 γύρισαν πίσω ως παγόπληκτοι, τραυματίες ή ασθενείς, ενώ 15.000 Έλληνες στρατιώτες, σκοτώθηκαν ή αγνοούνται. Αργότερα, με τη χιτλερική Κατοχή, η ελληνική κοινωνία αντιμετώπισε τον λιμό, την αποβιομηχάνιση και την καταστροφή ή υποβάθμιση του εθνικού πλούτου.

«Ξέρουμε καλά όλοι, ότι όταν αυτός ο τόπος βρίσκεται αντιμέτωπος με προκλήσεις, κερδίζει και δικαιώνεται όταν τις αντιμετωπίζει με ομοψυχία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κυρία Παπακωνσταντίνου.

«Το παράδειγμα των κοντινών προγόνων μας, είναι ένα μήνυμα τόλμης και ανδρείας. Από αυτό αντλούμε κουράγιο και δύναμη. Το πρότυπό τους μπορεί να μας εμπνεύσει, να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους» ανέφερε για τους ήρωες του ’40, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής, Γιάννης Σαμπάνης.

You may also like
Στην ψυχή του ηγεμόνα!
Πέθανε ο ηθοποιός Πέτρος Φυσσούν
«Athens Santa Run»: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Κυριακή στο κέντρο της Αθήνας
Διαδραστική Έκθεση και Παράσταση για την «Αποκάλυψη του Ιωάννου»