Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Έντονη δυσφορία Τρόικας για την καθυστέρηση στους Πλειστηριασμούς

Έντονη δυσφορία Τρόικας για την καθυστέρηση στους Πλειστηριασμούς

H Τρόικα κλιμακώνει πλέον τις πιέσεις της προς την κυβέρνηση, με το θέμα των τραπεζών και ειδικά της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να έχει προς το παρόν κεντρική θέση μεταξύ των 95 προαπαιτουμένων.

Η δυσφορία ήταν ξεκάθαρη τις προηγούμενες ημέρες, τόσο κατά την επίσκεψη των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα όσο και στις συναντήσεις που έγιναν στον SSM, εξαιτίας της εκ νέου παράτασης που έλαβε η λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. 

Πλέον, στο πιο καλό σενάριο οι πρώτοι e-πλειστηριασμοί πάνε για Νοέμβριο-Δεκέμβριο,περιορίζοντας δραστικά ή και μηδενίζοντας τους πλειστηριασμούς που μπορούν να διενεργήσουν φέτος οι τράπεζες, έναντι αρχικού στόχου για 5.000 πλειστηριασμούς φέτος.

Το μέτρο, μαζί με τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, έχουν ειδική σημασία λόγω των πιέσεων του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που θέλει να αναχαιτίσει η Αθήνα, αλλά και η κοινοτική πλευρά των θεσμών.

Αποτελούν ένα μόνο μέρος από τα πολλά ανοικτά μέτωπα στα 95 προαπαιτούμενα που συνδέονται με την 3η αξιολόγηση, βάσει των κειμένων του μνημονίου (από τις ιδιωτικοποιήσεις και τις αγορές έως το εργασιακό, το δημόσιο και τα επιδόματα).

Σε αυτά προστίθενται και τα «πισωγυρίσματα» που καταγράφουν οι δανειστές σε ιδιωτικοποιήσεις, εργασιακό, εισπρακτικό μηχανισμό και άλλα πεδία, τα δικαστικά «αγκάθια» σχετικά με την ΕΛΣΤΑΤ και το ΤΑΙΠΕΔ, την αδυναμία διανομής της υποδόσης (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση), αλλά και την «τρύπα» 1,7 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία στο 8μηνο (που δημιουργεί «πατήματα» για νέα μέτρα το 2018 αλλά και τα επόμενα χρόνια).

Οι θεσμοί, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από μια «σκέψη» να καθυστερήσουν την κάθοδό τους στην Αθήνα, επανεξετάζουν και πάλι τη στάση τους. Έτσι, επανέρχεται το ενδεχόμενο να κατεβούν αμέσως μετά τη σύνοδο του ΔΝΤ στις 13-15/10, ώστε να αυξήσουν την πίεση προς την κυβέρνηση.

Δεν αποκλείουν μάλιστα αρμόδιες πηγές μια επανάληψη του «σκηνικού» του 2016 με διαδοχικές αποστολές (δεδομένου ότι το πιο καλό σενάριο ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης πλέον είναι για το τέλος Δεκεμβρίου ή για τον προσεχή Ιανουάριο).

Ένα από τα πιο επείγοντα, χρονικά, θέματα είναι αυτό της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς ιδιώτες μέσα από το πρώτο πακέτο υποδόσεων του Ιουλίου.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες πρέπει να απομειωθούν κατά 1,2 δισ. ευρώ εν συγκρίσει με το ύψος που είχαν στο τέλος Απριλίου (με τη συνδρομή 800 εκατ. ευρώ από τον ESM και 400 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα) προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να ζητήσει και να λάβει την 2η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ (που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση).

Η κυβέρνηση καλείται να μαζέψει και να στείλει στοιχεία μέσα στον Οκτώβριο για τις πληρωμές έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, ώστε να αποφασίσει, πριν λήξει η προθεσμία του ESM στο τέλος Οκτωβρίου, για τη διαθεσιμότητα της υποδόσης.

Ωστόσο, καθώς θεωρείται -αν όχι αδύνατο- τουλάχιστον εξαιρετικά δύσκολο να λήξει το θέμα μέσα στον Οκτώβριο, αρμόδιες πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά μια «κατανόηση» από πλευράς EWG και ESM και έτσι να δοθεί μια παράταση «διαθεσιμότητας» για τον Νοέμβριο, η οποία όμως θα αποτελέσει πλήγμα στο «κύρος» της κυβέρνησης που επιχειρεί να αποδείξει ότι δεν θα επαναλάβει τις καθυστερήσεις του 2015 και του 2016…

ΠΗΓΗ: CAPITAL.GR

You may also like
Fitch για Τράπεζες: Πιθανή η διατήρηση εξάρτησης από τον ELA
«Αρμαγεδώνας» με 130.000 πλειστηριασμούς!
Νέο σοκ για τους συνταξιούχους: Έως 70% οι απώλειες στα εισοδήματα
«Αυτόματες» κατασχέσεις με το πάτημα ενός κουμπιού ετοιμάζει η ΑΑΔΕ