Home > ΕΛΛΑΔΑ > Δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες: 25.000 εγκλωβισμένοι ήδη στην Ελλάδα

Δραματική κατάσταση με τους πρόσφυγες: 25.000 εγκλωβισμένοι ήδη στην Ελλάδα

Δραματική είναι πλέον η κατάσταση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνεχίζουν φτάνουν κατά χιλιάδες στην Ελλάδα, όμως εγκλωβίζονται εδώ, καθώς τα σύνορά μας προς τα Σκόπια, από όπου επιχειρούν να φύγουν, παραμένουν στην ουσία ερμητικά κλειστά.

Μόνο το πρωί έφτασαν στον Πειραιά 1.810 άνθρωποι.Υπολογίζεται πως συνολικά 4.000 μένουν στις υποτυπώδεις δομές του Οργανισμού Λιμένος, ενώ η ροή από τα νησιά προς την κεντρική Ελλάδα παραμένει υπό περιορισμό.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως χθες Κυριακή οι Σκοπιανοί άνοιξαν το πέρασμα στην Ειδομένη μόλις για 300 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, μετά τις 21:00 το βράδυ, την ώρα που στον απέραντο καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί στο σημείο αυτό υπολογίζεται πως περιμένουν περί τα 7.000 άτομα. Τα σύνορα έκλεισαν στις 4 τα ξημερώματα και κανείς δεν ξέρει πότε και για πόσους θα ξανανοίξουν.

Ο αριθμός των προσφύγων στον καταυλισμό άλλωστε, μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο καθημερινά, αφού άνθρωποι από όλη τη χώρα πορεύονται με κάθε μέσο, λεωφορεία, ταξί, ακόμα και με τα πόδια προς το πέρασμα, που παραμένει η μόνη διέξοδος από την Ελλάδα προς την υπόλοιπη Ευρώπη.

Ενώ όμως χιλιάδες φτάνουν καθημερινά στα νησιά, από εκεί στον Πειραιά και πλέον σε πρόχειρα καταλύματα σε όλη τη χώρα, μόλις μερικές εκατοντάδες, στην καλύτερη περίπτωση, περνούν τα σύνορα εξόδου.

Με τον τρόπο αυτό, ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα εγκλωβισμένα περισσότερα από 25.000 άτομα, που «φιλοξενούνται» αυτή τη στιγμή όπου μπορεί να φανταστεί κανείς: Από τα νησιά όπου φτάνουν κατά δεκάδες οι βάρκες, μεταφέρονται στον Πειραιά και εκεί αρχίζει ο νέος Γολγοθάς για τους απελπισμένους αυτούς ανθρώπους.

Οι αποθήκες και οι σταθμοί μετεπιβίβασης του λιμανιού έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ενώ όσοι συνεχίζουν το ταξίδι τους έχουν επόμενο σταθμό την πλατεία Βικτωρίας και το Πεδίον του Άρεως στο κέντρο της Αθήνας, όπου η κατάσταση, όπως και πριν από μερικούς μήνες, είναι πάλι απελπιστική. Τα κέντρα φιλοξενίας σε Σχιστό, Ελληνικό και Ελαιώνα είναι επίσης ασφυκτικά γεμάτα και δεν διαφαίνεται αξιοπρεπής λύση για τους ανθρώπους αυτούς πουθενά.

Το χάος όμως ξεφεύγει αυτή τη φορά από τα όρια της πρωτεύουσας, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να περιορίσει την πρόσβαση προς την Ειδομένη. Έτσι, σε κάθε πόλη ή ακόμα και διαθέσιμο υπαίθριο χώρο κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί, ακόμα και στα πάρκινγκ!

Χιλιάδες άνθρωποι, ταλαιπωρημένοι από το μακρύ ταξίδι, με τα άρρωστα παιδιά τους στα χέρια, με τους ηλικιωμένους υποβασταζόμενους, αναγκάζονται είτε να κοιμούνται στο ύπαιθρο, είτε να ξεκινούν με τα πόδια για τα σύνορα…

 

Χάος στην Ειδομένη 

Στην Ειδομένη η κατάσταση είναι καζάνι που βράζει: σχηματίζοντας ανθρώπινη αλυσίδα με τα σώματά τους, πρόσφυγες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι διαμαρτυρήθηκαν χθες για την άρνηση της ΠΓΔΜ να ανοίξει το πέρασμα προς την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου, καθώς τουλάχιστον 7.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ και εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν κοντά στη σιδηροδρομική γραμμή φωνάζοντας: «Ανοίξτε τα σύνορα». Σαν να μην έφτανε αυτό, δε, οι αρχές της ΠΓΔΜ «επέστρεψαν», ταυτόχρονα, στην Ελλάδα, δέκα μετανάστες από Αφγανιστάν και Πακιστάν!

Ασφυξία σε Ελληνικό, Σχιστό, Ελαιώνα, πλατεία Βικτωρίας 

Τα hot spot και τα κέντρα υποδοχής είναι παντού ασφυκτικά γεμάτα.

Στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα, στον Ελαιώνα 1.200, στο Σχιστό 1.200, ενώ στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται πάνω από 4.000 πρόσφυγες. Στην πλατεία Βικτωρίας η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τους περισσότερους μετανάστες που είναι από το Αφγανιστάν να απειλούν με απεργία πείνας. Στη Βόρεια Ελλάδα στο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

You may also like
Ανήλικοι και αλλοδαποί ανάμεσα στους συλληφθέντες «μπαχαλάκηδες»!
Εκτροχιάσθηκε εμπορική αμαξοστοιχία στο Κορδελιό
Απαλλαγή Χατζηγιάννη για τα εμβάσματα των 5,3 εκ. Ευρώ
Κατέβασε τους τόνους ο Ερντογάν στη συνάντηση με Τσίπρα