Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Διαρροές στο πολυνομοσχέδιο φοβούνται στο Μαξίμου

Διαρροές στο πολυνομοσχέδιο φοβούνται στο Μαξίμου

Στη Βουλή στρέφουν σήμερα και αύριο το ενδιαφέρον από το Μέγαρο Μαξίμου για τη συζήτηση του νομοσχεδίου σχετικά με τα 13 προαπαιτούμενα μέτρα, η ψήφιση των οποίων θα απελευθερώσει το 1 δισ. ευρώ που υπολείπεται της πρώτης δόσης του δανειακού προγράμματος.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός έχει ήδη λειτουργήσει για την αποτροπή των διαρροών, καθώς στο πακέτο δεν περιλαμβάνονται όλα τα μέτρα, που αρχικά είχαν συμφωνηθεί. Ειδικά το κομμάτι για τα «κόκκινα» δάνεια δεν περιλαμβάνει όλες τις ρυθμίσεις που απαιτούσαν αρχικά οι δανειστές, οι οποίες όμως θα έλθουν αργότερα, μαζί με το ασφαλιστικό και τη φορολόγηση των αγροτών – περί τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με όσα σχεδιάζονται.

Ωστόσο και πάλι η αγωνία δεν έχει φύγει από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Το κλίμα είναι αρκετά βαρύ στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού φαίνεται ότι οι πολιτικές διαπραγματεύσεις αποδίδουν μόνο ως προς τη μετάθεση προς τα πίσω των μέτρων, αλλά όχι ως προς την επώδυνη ουσία τους. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι όσο κερδίζει χρόνο τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να «μετριαστεί» η σκληρότητα των ρυθμίσεων, ειδικά στο ασφαλιστικό, αλλά αυτό δεν καθησυχάζει ιδιαίτερα τους βουλευτές, ειδικά εκείνους που θα βρεθούν στις περιφέρειές τους αντιμέτωποι με την εκλογική τους βάση κατά την περίοδο των εορτών.

Στο πλαίσιο λοιπόν του κατευνασμού των όποιων αντιδράσεων, αλλά και της… ψυχολογικής στήριξης όσων νιώθουν δυσφορία και πρόβλημα συνείδησης που καλούνται να ψηφίσουν μνημονιακά μέτρα, συνεχίζονται οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανά περιφέρεια. Το απόγευμα της Δευτέρας θα βρεθούν στο Μαξίμου οι βουλευτές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ταυτόχρονα το Μαξίμου διαβεβαιώνει το εσωτερικό του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι θα φέρει, ίσως και σήμερα στη Βουλή, ένα πρώτο νομοσχέδιο από το λεγόμενο παράλληλο πρόγραμμα του κόμματος, που θα αντισταθμίζει κάπως τις επώδυνες συνέπειες του μνημονίου. Το νομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει μέτρα και ρυθμίσεις για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (προγράμματα σίτισης, ενίσχυση της ανθρωπιστικής δράσης κλπ), καθώς και παρεμβάσεις στην Παιδεία, με την επέκταση της ενισχυτικής διδασκαλίας, αλλά και στην Υγεία με προβλέψεις για τους ανασφάλιστους.
 
Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα εισάγεται σήμερα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται (στις 14.00) στη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 22.00 με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση, η οποία θα αρχίσει στις 9.30 το πρωί της Τρίτης και θα ολοκληρωθεί εντός 10 ωρών. 

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο