Home > ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ > Deutsche Welle: Ο γρίφος της ελληνικής οικονομίας το 2016

Deutsche Welle: Ο γρίφος της ελληνικής οικονομίας το 2016

Ύφεσης συνέχεια ή ιστορική αλλαγή σελίδας με σταθεροποίηση και επιστροφή στην ανάπτυξη; Αντικρουόμενες παραμένουν οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2016.

Πέντε ολόκληρα χρόνια από τότε που η Ελλάδα βυθίστηκε στην κρίση, είναι ίσως η πρώτη φορά που ακούγονται τόσο ετερόκλητες προβλέψεις για τη μελλοντική πορεία της, γράφει σήμερα η Deutsche Welle. Οι αισιόδοξοι βλέπουν σταθεροποίηση, ευνοϊκό πλαίσιο για επενδύσεις και στο βάθος «ποσοτική χαλάρωση», αλλά και διευκολύνσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους, ίσως και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι απαισιόδοξοι φοβούνται επιπλέον μέτρα λιτότητας, επενδυτική αναιμία, πολιτική αστάθεια και στο βάθος νέο κίνδυνο Grexit.

Ένας από τους «αισιόδοξους» είναι ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. «Τα πολύ δύσκολα βρίσκονται ήδη πίσω μας» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Deutsche Welle.

Ποιος δεν θέλει το ΔΝΤ;

Κοινή παραδοχή αποτελεί πάντως ότι, και αν ακόμη ολοκληρωθεί εγκαίρως- δηλαδή ως τον Φεβρουάριο του 2016- η πρώτη αξιολόγηση στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου, η ρύθμιση για το χρέος θα είναι ανέφικτη χωρίς τελική συμφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ στο «κουαρτέτο» των δανειστών.

Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι θέλουν μεν την αυστηρότητα και την τεχνογνωσία του ΔΝΤ σε προγράμματα αναδιάρθρωσης, αλλά δεν ικανοποιούν το αίτημά του για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο. Όμως μία τόσο «επιλεκτική» συνεργασία με το ΔΝΤ θα ήταν αναποτελεσματική, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης. «Η Ελλάδα δεν ζήτησε κι οπωσδήποτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Αντιλαμβανόμαστε όμως, γιατί είμαστε ρεαλιστές, ότι η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να διώξει το ΔΝΤ. Είναι το ΔΝΤ που μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και είναι σημαντικοί ευρωπαίοι εταίροι, που θέλουν οπωσδήποτε το ΔΝΤ συνοδηγό στο τρίτο μνημόνιο. Ε, αφού το θέλουν, ας κάνουν βήματα και προς τις απόψεις του για την ελάφρυνση του χρέους. Γιατί αλλιώς, αν αθροίζουμε ανελαστικότητες, αν το ΔΝΤ ζητάει σκληρά μέτρα για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό και οι ευρωπαίοι εταίροι υιοθετούν σκληρή στάση για το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους, τότε δεν θα πετύχει τίποτα».

Ζητούμενο παραμένει το κατάλληλο μείγμα πολιτικής. Μπορεί να βρεθεί μέσα στο 2016; Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος εκφράζει έντονη κριτική για την κυβέρνηση και υποστηρίζει ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε χειρότερη μοίρα από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο διαβλέπει μία «δυναμική προσαρμογής» στην Αθήνα, η οποία μάλλον συμπίπτει με τις προσδοκίες των εταίρων.

«Τα κακά νέα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπάτησε τον λαό και είμαστε στα τέλη του 2015 πολύ χειρότερα από ότι είμαστε στα τέλη του 2014» λέει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ. «Τα καλά νέα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τελικά τη στροφή των 180 μοιρών.

Έτσι αποφύγαμε το Grexit και δημιουργείται σιγά-σιγά μία δυναμική προσαρμογής, η οποία έχει σχέση με την εφαρμογή δύσκολων μέτρων, με την προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και με την προετοιμασία μιας ακόμη ασφαλιστικής μεταρρύθμισης για να μειωθεί το κόστος του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ. Αυτό είναι ελπιδοφόρο, διότι από τη στιγμή που έχει αρχίσει να προσαρμόζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει καμία μεγάλη δύναμη να τον ανακόψει, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το 2016, έστω και από μία κατώτερη βάση εκκίνησης. Αυτή είναι η εικόνα που έχω εγώ».

Φαίνεται όμως ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν πλέον τη δική τους κατώτερη βάση εκκίνησης. Και αυτό, γιατί έχουν «εκπαιδευθεί» στις ασυνέπειες της Αθήνας, λέει, με σκωπτική διάθεση, ο έλληνας ευρωβουλευτής στη Deutsche Welle και διευκρινίζει ότι αυτές οι «ασυνέπειες» δεν αποτελούν αποκλειστικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πριν δύο χρόνια υπήρχε κίνδυνος ελληνικού ντόμινο, δηλαδή έτσι κι έπεφτε η Ελλάδα μπορεί να παρέσυρε στην πτώση της κάνα δύο. Τώρα, αν υποθέσουμε ότι επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο και πέσει η Ελλάδα, που δεν πιστεύω ότι θα γίνει αυτό το πράγμα, δεν θα παρασύρει κανέναν.

Επομένως οι εταίροι μας είναι χαλαροί, δηλαδή σου λένε ‛ας κινηθούν τώρα στη σωστή κατεύθυνση και δεν θα τα χαλάσουμε αν πέσουν λίγο έξω από δω, λίγο έξω από κει’. Και νομίζω ότι παρά τις θεωρίες που αναπτύσσει ο κ. Τσίπρας (τη μία του φταίει ο Σόιμπλε, την άλλη η ΝΔ, μετά του φταίνε τα συμφέροντα…) σε τελική ανάλυση, αν δούμε τις κινήσεις του, είναι κινήσεις προσαρμογής» λέει ο Γ. Κύρτσος.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά