Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Άσπρος σαν κόρακας

Άσπρος σαν κόρακας

Άφοβος σαν τον λαγό.
Απονήρευτος σαν αλεπού.
Άσπρος σαν κόρακας.

Ακριβώς, η περίπτωση της ελληνικής Αριστεράς.

Υπάρχει ο εγγενής φόβος του λαγού, που ζει διαρκώς τρέχοντας φοβισμένος, και ο φόβος ενός περήφανου ζώου που δεν το βάζει πάντα στα πόδια, απλά αναγνωρίζει την μεγαλύτερη δύναμη του λιονταριού και φροντίζει παντοιοτρόπως να αποφύγει τα νύχια του.

Στην πρώτη περίπτωση ο φόβος είναι ίδιον της φύσης τού ζώου, λέμε «έγινε λαγός», στη δεύτερη λειτουργεί ως σύμβουλος επιβίωσης.

Τα ίδια ισχύουν στη ζούγκλα των διεθνών σχέσεων.

Η Αριστερά στην Ελλάδα, εκπροσωπώντας τη λύσσα του πληβείου να αποκτήσει εξουσία που δεν δικαιούται, δεν διέθετε ποτέ ως σύμβουλο τη λογική περίσκεψη απέναντι στο ισοζύγιο ισχύος.

Είχε πάντοτε διαταραγμένη αντίληψη των σχέσεων ισχύος διεθνώς στην εκάστοτε ιστορική συγκυρία.

Και παρίστανε τον άφοβο, πάντα όντας μακριά από την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Το πλήρωσε ακριβά η χώρα.

Το Δεκέμβριο του 1944 η Αριστερά πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει το αστικό καθεστώς και την συμφωνία Στάλιν-Τσώρτσιλ της 5ης Οκτωβρίου 1944 στη Μόσχα, με την οποία ο Τσώρτσιλ ελάμβανε «πράσινο φως» για πλήρη ελευθερία κινήσεων στην απελευθερωμένη Ελλάδα.

Το 1946-49, πίστεψε ότι μπορούσε να ανατρέψει τη Συμφωνία της Γιάλτας -την οποία το ΚΚΕ μέχρι πρόσφατα δεν αναγνώριζε ότι υπήρξε!- και να επανακαθορίσει τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της χώρας.

Το 1965-67, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου μεταξύ ενός αυστηρά περιχαρακωμένου διπολικού κόσμου, πίστεψε ότι μπορούσε να επιδιώκει την εξουσία επιβάλλοντας οχλοκρατία αλλά τελικά να αποφευχθεί η Δικτατορία. Μάλιστα, την προηγουμένη της 21η Απριλίου κεντρικό δημοσίευμα της «Αυγής» είχε τίτλο «Γιατί δεν θα γίνει δικτατορία» και φυσικά έγινε ιστορικό ανέκδοτο.

Το 1981, το ΠΑΣΟΚ, ως κυβερνητική Αριστερά, αφού σε αυτό το πολιτικό μόρφωμα συνέρρευσε η πλειοψηφία των κομματικά ενταγμένων και ανένταχτων αριστερών, πίστεψε ότι μπορούσε να χρηματοδοτήσει πλουσιοπάροχα ένα, ήδη φαύλο στη σύλληψή του από τους εγχώριους γεννήτορες, κοινωνικό κράτος, τη στιγμή που το ρεύμα του Κεϋνσιανισμού επανεξεταζόταν σε όλη την Ευρώπη.

Το 2009, συλλήβδην η Αριστερά πίστεψε ότι μπορεί το Λουνα-Παρκ των δανεικών να συνεχίζεται επ’ αόριστον, ώστε να μείνει ανέπαφος ο πλούσιος τρόπος ζωής που αυτά εξασφάλιζαν κυρίως στους οπαδούς της. Έτσι, «τορπίλλισε» την πρωτοβουλία Καραμανλή, για εθνική συνεννόηση σε πολιτική ελεγχόμενων περικοπών και μεταρρυθμίσεων. Και ήρθαν τα Μνημόνια.

Το 2011 ο απερίγραπτος ΓΑΠ πίστεψε ότι μπορούσε να επιβάλει, σε μια ραγδαία ενδυναμωθείσα εντός της ΕΕ Γερμανία, δημοψήφισμα το οποίο, τότε, έθετε σε κίνδυνο τον πρωτεύοντα παράγοντα της γερμανικής οικονομικής ισχύος, την Ευρωζώνη.

Και σήμερα ο κ. Τσίπρας, κυρίως υπό την πίεση όσων εσωκομματικά τον αμφισβητούν, διακηρύττει, σε περίπτωση εκλογικής του νίκης, ότι «θα βαράει ζουρνάδες και οι αγορές θα χορεύουν», ότι θα θέσει όρους και η Γερμανία θα υποκύψει, καθώς και άλλα φαιδρά όσο και επικίνδυνα αφού, πάλι, όπως πάντοτε ιστορικά, η ελληνική Αριστερά αγνοεί την διαμορφωμένη διεθνώς κατάσταση.

Θαυμάστε ρεαλιστικό σκεπτικό περί χρέους από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Στ. Κοντονή (Real FM, 18/12/2014, 15.30) : «Θα πούμε (στη Γερμανία) τόσα χρωστάμε εμείς, τόσα χρωστάτε εσείς (από τις γερμανικές αποζημιώσεις), ποια είναι η διαφορά, να το συζητήσουμε».

Το αν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο και πώς θα αποπληρωθεί, είναι μια συζήτηση. Το πόσα μας χρωστάει η Γερμανία για πολεμικές επανορθώσεις και Κατοχικό Δάνειο, μια άλλη.

Αλλά το ποια ποσά μπορείς να επιβάλεις σήμερα, «δια ροπάλου», στη Γερμανία να σού επιστρέψει είναι μια εντελώς διαφορετική συζήτηση – ανεδαφική για την συγκυρία της στιγμής, χωρίς βέβαια επ’ ουδενί να παραιτείσαι από τη διεκδίκηση σε μελλοντική.

Μάλλον ο γραφικός κ. Κοντονής δεν γνωρίζει το αξίωμα «μην δανείζεις κάποιον που δεν μπορείς να δείρεις». Ίσως βέβαια έχει γνώση κάποιου απορρήτου σχεδίου. Ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να απαγάγει τη Μέρκελ και κατά το πρότυπο της Μαφίας να στείλει το λοβό του αυτιού της στον Σόϊμπλε, υποχρεώνοντάς τον να μας επιστρέψει άμεσα τα χρωστούμενα, για να ξανανοίξουμε την ΕΡΤ.

Όμως ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι απονήρευτος για την ενδεχόμενη εξέλιξη στην πραγματική οικονομία. Και τούτο διότι ζήτησε «τα φώτα» του τ. Διοικητή της ΤτΕ σχετικά με τον κίνδυνο bank run. O κ. Προβόπουλος ήταν μαζί του ευγενικός μεν αλλά εφιαλτικός στην πρόβλεψη: «Αυτή τη φορά δεν θα έχει αεροπλανιές με ευρώ, κ. πρόεδρε – Η Ε.Ε. θα είναι φειδωλή σε μετρητά με την Ελλάδα», αν δεν υπάρχει συμφωνία. Πρόβλεψη στην οποία άλλωστε συμφωνεί και ο Γιάννης Βαρουφάκης. Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, απονήρευτη αριστερή αλεπού, θεωρεί ότι θα καταγγείλει τη συμφωνία και η ΕΚΤ θα εξακολουθεί να στέλνει μετρητά για να γεμίζουν τα ΑΤΜ των τραπεζών, όπως τον Ιούνιο του 2012.

«Καθυστέρησες» θα πουν άσπονδοι συριζαίοι φίλοι, «το φόβο άδειων ΑΤΜ τον έχουν ήδη επισείσει ο Άδωνις και η Βούλτεψη».

Δεν επεδίωξα αυτό, διότι δεν απευθύνομαι στα εγγενώς φαύλα στρώματα που ευνοήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν εισρεύσει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους έντιμους, λόγω οικονομικής απόγνωσης υποψήφιους ψηφοφόρους του.

Γιατί αν επισημάνθηκε η καταστροφική επίδραση στην ιστορική πορεία όλης της χώρας από τα ολέθρια λάθη της ηγεσίας της Αριστεράς, διαχρονικά, πιστεύω ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι χρήσιμο να θυμηθούμε και κάτι άλλο.

Πόσα θύματα είχε ένα μεγάλο τμήμα του κόσμου της Αριστεράς από τις επιλογές της ηγεσίας της, ιδίως εκείνοι οι άδολοι που σε σκληρούς καιρούς ρομαντικά πίστεψαν τα πλάνα συνθήματά της. Πόσους τραυματίες, ανάπηρους, στιγματισμένους, φυλακισμένους, εξόριστους, εκτελεσμένους άφησε εδώ η ηγεσία, την ίδια ώρα που εκείνη διέφευγε στην Τασκένδη, το Βουκουρέστι, την Βουδαπέστη.

Νομίζετε ότι από τότε έχουν αλλάξει πολλά; Δυστυχώς όχι. Μόνο το ότι οι φυσικές εκτελέσεις έχουν αντικατασταθεί από τις οικονομικές. Η Αριστερά τάζει, τα ηγετικά της κλιμάκια και τα στελέχη της προσωπικά θα βρίσκονται στο απυρόβλητο και ο απλός λαός, οι υποστηρικτές της, θα υποστούν τις συνέπειες των εξωπραγματικών της εκτιμήσεων στο σαρκίο τους.

Ας σκεφτούν αν στην κάλπη θα στηρίξουν έναν πολιτικό κόρακα που δηλώνει πάλλευκος.

Antinews

You may also like
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε
Αφού κατάπιε το «Μακεδονικό»… μοιράζει και λεφτά
Η μούντζα… τους μάρανε
Γιατί η ΝΔ δεν ξεσηκώνει τον λαό