Home > ΑΠΟΨΗ > Άρθρο-«φωτιά» του Αλέξη Παπαχελά για Ελληνισμό και Ορθοδοξία στην Αμερική

Άρθρο-«φωτιά» του Αλέξη Παπαχελά για Ελληνισμό και Ορθοδοξία στην Αμερική

Με ένα άρθρο που χαρακτηρίζεται «εύστοχο», «πηγαίο» και «ουσιαστικό» ο εγκυρότατος Αλέξης Παπαχελάς παρουσιάζει ευθέως με άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Η Καθημερινή» την δεινή θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική ομογένεια, την αδυναμία των θρησκευτικών ηγετών της Εκκλησίας στις ΗΠΑ, αλλά και την αναγκαιότητα παρέμβασης του Φαναρίου στην διογκούμενη κρίση. Συνδέει μάλιστα τις εξελίξεις με την επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, εκεί που-παλαιότερα-υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης του ελληνικού λόμπι…

Το άρθρο του Αλέξη Παπαχελά έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί δημοσιεύεται στην κατάλληλη χρονική συγκυρία και στη σκιά των ραγδαίων αποκαλύψεων-καθημερινών και σπουδαίων-για την κατάσταση στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αμερικής που συγκλονίζεται από τα όσα έχουν γίνει σε οικονομικό επίπεδο στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής επί του σημερινού αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Και προστίθεται στη σειρά όλων εκείνων των δημοσιευμάτων (δεν είναι λίγα) που ζητούν από τον υπέργηρο Δημήτριο να παραιτηθεί για να «αλλάξει σελίδα» στην αμερικανική εκκλησιαστική πραγματικότητα, να αποκατασταθεί το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να αντιμετωπισθούν οι σήμερα εντεινόμενες αποσχιστικές πιέσεις, να ενισχυθεί ο ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να αναπτυχθούν σύγχρονες δομές παρουσίας της Ορθοδοξίας, να αναγεννηθεί η Παιδεία στα σχολεία και στις κοινότητες. 

Εκκλησιαστικοί και διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν με νόημα ότι απαιτείται άμεση δυναμική παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εφόσον ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος δεν φαίνεται διατεθειμένος να διευκολύνει τις εξελίξεις με την παραίτησή του.

Είναι απαραίτητο-λένε-να επιλεγεί για την σημαντική αυτή θέση ένας ιεράρχης νέος και δυναμικός, ελπιδοφόρος στο σχεδιασμό, την αποφασιστικότητα και το όραμα, για να επουλώσει τις πληγές και να γεφυρώσει το «χάσμα» στις σχέσεις ποιμνίου και Εκκλησίας… Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ένα ιεράρχη που πιστεύει βαθύτατα ότι δύο είναι οι πυλώνες για την αναγέννηση και την ενίσχυση της δυναμικής της ομογένειας: Ο Πολιτισμός και η Ορθοδοξία!

Ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς γράφει:

«Σ​​ε περίπου μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Θα διαπιστώσει, ευρισκόμενος εκεί, πως η ομογένεια βρίσκεται στο ναδίρ της επιρροής της. Το ελληνοαμερικανικό λόμπι είχε φτάσει στην κορύφωση της ισχύος του την περίοδο που το θέμα των Σκοπίων κυριαρχούσε. Κατάφερε το απίστευτο, να αναγκάσει ο πρόεδρος Μπους τον πανίσχυρο υπουργό Εξωτερικών Μπέικερ να πάρει πίσω τη θέση για αναγνώριση των πρώην γιουγκοσλαβικών δημοκρατιών. Ηταν η εποχή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και του πατέρα Αλεξ Καρλούτσου, οι οποίοι μπαινόβγαιναν στον Λευκό Οίκο σαν να ήταν σπίτι τους και συνδύαζαν με μοναδικό τρόπο τη σοφία της Χάλκης με το μάρκετινγκ της Μάντισον. Μια γενιά νέων παικτών, όπως ο Αντζελο Τσακόπουλος, είχε επίσης ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά, μαζί με πολιτικά στελέχη που έβγαλε η καμπάνια του Μάικλ Δουκάκη.

Σήμερα η Εκκλησία είναι ανύπαρκτη. Το Φανάρι, για λόγους δικής του ανασφάλειας, προτιμά εκκλησιαστικούς ηγέτες πολύ χαμηλού προφίλ, που δεν ταιριάζουν στις ανάγκες της ομογένειας. Βεβαίως και υπάρχουν οι εκδηλώσεις και οι φωτογραφίες με τους ισχυρούς. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι εκεί τελειώνουν τα όρια της επιρροής της εκκλησιαστικής ηγεσίας. Το Φανάρι θα πρέπει να προσέξει πολύ. Η απόσταση ανάμεσα σε ηγετικά στελέχη, αλλά και στη βάση της ομογένειας, με το Πατριαρχείο έχει μεγαλώσει. Ακόμη μία λάθος επιλογή και το χάσμα μπορεί να γίνει σχίσμα, ουσιαστικό ή και τυπικό. Αυτό θα κοστίσει πολύ και στο Φανάρι, που χωρίς την Αμερική θα χάσει μεγάλο μέρος της ισχύος του, και στον Ελληνισμό γενικότερα.

Πέρα από την Εκκλησία, η ομογένεια αφομοιώνεται με ραγδαίο ρυθμό και χάνονται οι δεσμοί με την ελληνική ταυτότητα. Αυτή την ώρα οι μόνοι που πραγματικά παλεύουν είναι λίγοι Ελληνοκύπριοι ομογενείς που βλέπουν το αδιέξοδο και προσπαθούν να αναστήσουν το πάλαι ποτέ κραταιό λόμπι. Τους λείπουν οι συγκεκριμένοι στόχοι. Κάνουν όμως δουλειά. Μαζί με παραδοσιακά στελέχη, έχτισαν μάλιστα την κρίσιμη συμμαχία με το φιλοϊσραηλινό λόμπι.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της γεωπολιτικές ευκαιρίες. Με την Τουρκία να μετατρέπεται σε ένα τεράστιο ερώτημα για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, θα μπορούσε να παίξει τα χαρτιά της και να κερδίσει ανταλλάγματα. Χρειάζεται όμως ένα ισχυρό λόμπι που θα κάνει τη δουλειά πρώτης γραμμής. Αυτή τη στιγμή δεν το διαθέτει. Είναι πάντως καιρός η ηγεσία του Ελληνισμού, με αφορμή και την επίσκεψη του κ. Τσίπρα, να αναλογισθεί συλλογικά τις ευθύνες της και να χαράξει μια στρατηγική, πριν χαθεί και άλλος χρόνος».

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο
Ο μύθος του Βουκουρεστίου κατέρρευσε