Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > Ανησυχεί το Μαξίμου για την ανταρσία κυβερνητικών βουλευτών

Ανησυχεί το Μαξίμου για την ανταρσία κυβερνητικών βουλευτών

Τους πρώτους έντονους και σοβαρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, προκάλεσε η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή για την αλλαγή ταυτότητας φύλου από την ηλικία των 15 ετών προκάλεσε τους πρώτους σοβαρούς τριγμούς στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, και ήδη το Μέγαρο Μαξίμου ανησυχεί σφοδρά για το μέλλον του «συνασπισμού» με το κόμμα Καμμένου.

Το αποτέλεσμα είναι και ενώ η ψηφοφορία είχε από απουσίες με νόημα μέχρι και ηχηρές διαφοροποιήσεις από την κυβερνητική πλευρά, να υπερψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που όχι μόνο πάει κόντρα στην κοινή γνώμη, όπως φάνηκε και από την δημοσκόπηση της MRB, η οποία δείχνει ότι ένα ποσοστό πάνω από 70% διαφωνεί με την αλλαγή φύλου στα 15, αλλά να προκαλέσει και σοβαρή ανησυχία στα κυβερνητικά στελέχη. 

Η συνοχή της κυβέρνησης υπέστη σοβαρό ρήγμα γι’ αυτό και οι διαφωνούντες θα κληθούν σε «απολογία» όχι με την έννοια της τιμωρίας, αλλά και των εξηγήσεων.

Η κυβέρνηση διαπιστώνοντας ότι ο πήχης έπεσε κάτω από τον αριθμό 150 για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνοχή στο Κοινοβούλιο, αφού λίγο έλειψε να φτάσει στην ήττα, προβληματίζεται για τις επόμενες ψηφοφορίες που αναμένεται να ακολουθήσουν στη Βουλή.

Όπως είναι γνωστό έρχονται νομοσχέδια με «προοδευτικό» πρόσημα, ως αντιστάθμισμα άλλωστε και στα μνημόνια που υπογράφει η κυβέρνηση, και για το λόγο αυτό θέλει να συσπειρώσει και να εξασφαλίσει την συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και των ΑΝΕΛ.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αντοχές και όρια, καθώς βουλευτές, που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ δεν ενστερνίζονται τόσο «φιλελεύθερες» τομές, όπως η αλλαγή φύλου και άλλες.

Είναι ενδεικτικό ότι από την κυβερνητική γραμμή έφυγαν οι Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και η Γεωργία Γεννιά, που είναι πασοκογενείς – καθώς και ο Τάσος Κουράκης, μάλλον ανεξήγητα.

Διαφώνησαν επίσης με τη ρύθμιση για την αναγνώριση της Τουρκικής Ένωσης Θράκης η Νίνα Κασιμάτη και οι μουσουλμάνοι βουλευτές Αϊχάν Καραγιουσούφ και Χουσεΐν Ζεΐμπέκ.

Το περιπετειώδες παρασκήνιο

Το παρασκήνιο ωστόσο που προηγήθηκε λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία ήταν οργιώδες και έντονο με αποτέλεσμα να χρειαστεί δύο φορές η παρέμβαση του Πρωθυπουργού, από το βήμα της βουλής, προκειμένου να περιορίσει τις διαρροές από την κυβερνητική πλευρά, καθώς η κυβέρνηση χθες έφτασε ένα βήμα πριν την κοινοβουλευτική ήττα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το πρωί έγινε μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες της τελευταίας στιγμής για να μειωθούν οι διαφωνούντες, όπως και τελικά έγινε.

Οι ίδιοι άνθρωποι ισχυρίζονται ακόμα ότι σε δεύτερη μοίρα πέρασε και η στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ παρά το γεγονός ότι οι αλλεπάλληλες διαφοροποιήσεις τους σε θέματα που έχουν να κάνουν με το στίγμα που θέλει να αφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα πίσω της τείνει να γίνει πρόβλημα για την κυβέρνηση.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν τόσο τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή, όσο και τον ίδιο τον πρωθυπουργού επανειλημμένα να επικοινωνούν με μερίδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τους πείσουν ή να διασφαλίσουν ότι θα περιοριστούν οι διαρροές, οι οποίες κάποιοι εκτιμούν ότι αναμένονταν να ήταν πολύ περισσότερες.

Ωστόσο, οι 16 βουλευτές που απουσίαζαν, αλλά και οι ψήφοι από το Ποτάμι έδωσαν την δυνατότητα την κυβέρνηση, αν και κατέληξε λαβωμένη λόγω των απωλειών και των διαφοροποιήσεων, να περάσει το επίμαχο νομοσχέδιο.

Πάντως, το Μαξίμου αντιμετωπίζει με προβληματισμό την νέα κατάσταση και προγραμματίζονται επαφές με μέλη της ΚΟ, ιδιαίτερα με τους «αντάρτες» προκειμένου να «απολογηθούν» για την στάση τους, ώστε στις επόμενες κρίσιμες ψηφοφορίες να αποφευχθούν διαρροές.

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Νέο σκηνικό έντασης έστησαν οι Τούρκοι στα Ίμια-Εμβόλισαν ακταιωρό του Λιμενικού
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό