Home > ΠΟΛΙΤΙΚΗ > «Ανασχηματισμός Χαϊκάλη» και στο βάθος μαύρο χάλι!

«Ανασχηματισμός Χαϊκάλη» και στο βάθος μαύρο χάλι!

Ορκίσθηκαν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού-άλλοι με θρησκευτικό και άλλοι με «πολιτικό» όρκο- οι νέοι υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, που καλούνται να εφαρμόσουν τα μνημονιακά προαπαιτούμενα και να γλύψουν, για την καρέκλα, εκεί που έφτυναν! Μιλάμε δηλαδή για κυβέρνηση «μαύρο χάλι», που καλείται να εφαρμόσει τα «σημεία και τέρατα» που ξόρκιζε τόσο καιρό προεκλογικά και μετεκλογικά, αλλά και να διαχειρισθεί την αναντιστοιχία των ψευδών της προεκλογικής απάτης με τους εγκληματικούς χειρισμούς της επτάμηνης διακυβέρνησης που οδήγησαν σε κλειστές τράπεζες, σε έλλειψη ρευστότητας, σε ουρές και στο επερχόμενο 3ο αριστερό Μνημόνιο!

Με θρησκευτικό όρκο ορκίστηκαν από τον Επίσκοπο Μεθώνης κ. Κλήμη, τρία από τα δέκα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ειδικότερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης και ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Παύλος Χαΐκάλης.

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Δημήτρης Βίτσας, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου, η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, και ο υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παύλος Πολάκης.

Στην τελετή της ορκωμοσίας παρέστη και ο υφυπουργός Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Της ορκωμοσίας προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο υπουργικό συμβούλιο δεν θα συνεδριάσει σήμερα, αλλά τη Δευτέρα. Επίσης οι τελετές για τις παραδόσεις – παραλαβές θα γίνουν τη Δευτέρα, εκτός και εάν συνεννοηθούν κάτι διαφορετικό οι αποχωρήσαντες με τους διαδόχους τους.

Πρόκειται για τον πρώτο ανασχηματισμό που γίνεται επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου υπάρχει ενδιαφέρον για το τι θα δηλώσουν οι αποχωρήσαντες από το κυβερνητικό σχήμα, οι οποίοι βρέθηκαν εκτός κυβέρνησης λόγω της άρνησης τους να στηρίξουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους εταίρους.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα της κυβέρνησης έχει ένα παραπάνω μέλος από τον δεύτερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, τον Παύλο Χαϊκάλη, ο οποίος αναλαμβάνει υφυπουργός στο υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η επιλογή αυτή έγινε την τελευταία στιγμή, αν και είχε εκτιμηθεί η στάση του δεύτερου κυβερνητικού εταίρου κατά τις δύο κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή που λειτούργησαν ως προοίμιο της νέας συμφωνίας.

Οι «καινούργιοι» του υπουργικού συμβουλίου

O βουλευτής Αττικής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παύλος Χαϊκάλης είναι η μεγάλη είδηση του ανασχηματισμού. Ο κ. Χαϊκάλης αναλαμβάνει υφυπουργός Εργασίας για θέματα Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη. Ο κ. Χαϊκάλης θα αναλάβει το βαρύ έργο της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος και θα πρέπει να διαχειριστεί τα διαρκώς μειούμενα έσοδα των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα άλλα νέα πρόσωπα της δεύτερης κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα είναι οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Τρύφων Αλεξιάδης, Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Αμανατίδης, Σία Αναγνωστοπούλου και η Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης τοποθετήθηκε αναπληρωτής υπουργός για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη θέση του Γιώργου Κατρούγκαλου ο οποίος μετακινείται στο υπουργείο Εργασίας. Μέχρι σήμερα ο κ. Βερναρδάκης ήταν γενικός γραμματέας Συντονισμού για το κυβερνητικό έργο, ένας εκ των στενών συνεργατών του κ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο συνδικαλιστής εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης αναλαμβάνει τον κρίσιμο τομέα των εσόδων και τον φορολογικό μηχανισμό, στη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη.

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης διορίζεται υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών διορίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτρια υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και ο Γιάννης Αμανατίδης ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Ο Γιάννης Αμανατίδης, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα, ψήφισε «Ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης και με την είσοδό του στην κυβέρνηση επιβραβεύτηκε για την στάση του.

Η νέα αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου έγινε γνωστή στην κοινή γνώμη στις 12 Ιουλίου, με μια ανάρτησή της στο Facebook, όπου εξηγούσε γιατί στήριξε την κυβέρνηση και «κάρφωνε» ουσιαστικά τον Κώστα Λαπαβίτσα ότι μπορεί να είναι υπέρ της δραχμής και μπορεί στην ψηφοφορία να ψήφισε «παρών», όμως της είπε κατ’ ιδίαν ότι αν η Ελλάδα βγει από το ευρώ θα επέλθει καταστροφή!

You may also like
Διάβημα στην Τουρκία για το συμβάν στα Ίμια-Κλήθηκε στο ΥΠΕΞ ο Τούρκος πρέσβης
Πάγκαλος; «Ο μόνος καλός Τούρκος είναι ένας νεκρός Τούρκος»
Πανικόβλητος υβριστής ο πρωθυπουργός-Χαρακτηρίζει «όχλο» τους διαδηλωτές για το Σκοπιανό
Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας θέλει να βυθίσει τη χώρα σε έναν βούρκο